ERC perd 70.000 vots més per no desenganxar-se de ZP i Montilla

Reproduït de http://www.avui.cat

ERC no atura la tendència a la baixa tot i que repeteix l’escó
| Puigcercós remarca que no són unes primàries de les eleccions catalanes malgrat la pèrdua de vots dels membres del tripartit | El president republicà recorre a la comparativa amb els comicis espanyols per parlar de “bon punt de partida”
Sandra Arenas

Joan Ridao, Joan Puigcercós i Oriol Junqueras, ahir en la valoració dels resultats a l’hotel Barceló Sants MARTA PÉREZ

La remuntada que anhela l’Esquerra de Joan Puigcercós haurà d’esperar. Oriol Junqueras serà eurodiputat, però ERC no frena la tendència a la baixa que arrossega des de l’últim cicle electoral. De fet, és gràcies als socis del BNG -que també han patit en aquests comicis- i als d’Aralar -que es mantenen a l’alça- que els republicans mantenen la representació. Pateixen la factura de la baixa participació, però també un cert càstig en clau domèstica, que s’estén a les tres formacions que conformen el tripartit.

Malgrat la pèrdua d’uns 70.000 vots respecte de les últimes eleccions europees, el president de la formació va parlar ahir de “bon punt de partida per a la represa”. Puigcercós va haver de recórrer al percentatge de vot de les eleccions espanyoles per justificar una satisfacció que és més de cara a la galeria que realment sincera. I és que no era precisament eufòria el que ahir al vespre es va viure a la seu electoral dels republicans, a l’hotel Barceló Sants.

Fonts pròximes al líder d’ERC apunten que la situació interna del partit i la pèrdua de cinc diputats als comicis al Congrés de l’any passat els feien presagiar un resultat pitjor, de manera que la sensació generalitzada és que s’han salvat els mobles. A partir d’ara, i com va admetre el mateix Puigcercós un cop coneguts els resultats, “caldrà treballar molt”.

Puigcercós no va poder sortir a celebrar una victòria just quan feia un any que és president de la formació i quan fa més o menys dos mesos que va rebre el relleu de Carod per encapçalar la pròxima llista a les eleccions al Parlament. La relativa pau interna que viuen els republicans d’ençà de la renúncia de Carod i de la marxa de Joan Carretero del partit i, per tant, amb Puigcercós com a líder indiscutit, no s’ha traslladat a les urnes en forma de premi i els resultats -179.944 vots, el 9,2%- no permeten als independentistes afrontar els comicis de l’any que ve amb més garanties que abans-d’ahir, quan és precisament això el que volien fer notar.

El català indignat

El líder republicà es va afanyar a remarcar que no es tracta dels resultats d’unes eleccions catalanes, malgrat que els tres partits que governen han patit desgast. També es va referir a l’elevada abstenció donant per fet que perjudica les formacions catalanistes. El fet que la mobilització hagi estat inferior que a la resta de l’Estat es deu, segons Puigcercós, a la fatiga i l’emprenyament dels catalans per qüestions com el debat del finançament o tot el procés estatutari. El portaveu d’ERC, Ignasi Llorente, també va vincular la baixa participació al cansament i al fet que el país no disposi d’Estat propi.

El candidat, l’historiador Oriol Junqueras, va anunciar que mantindrà al Parlament Europeu l’actitud propositiva de la campanya, amb iniciatives com la de l’oficialitat de la llengua catalana.