La protesta contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut va agafant cos. Òmnium Cultural ja està treballant per articular una marxa unitària de protesta, en la línia de la que va proposar a l’Avui Pasqual Maragall en un article diumenge passat. El president d’Òmnium, Jordi Porta, ha expressat la seva intenció que la manifestació estigui encapçalada pels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Maragall, i també els expresidents del Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol.

Reacció de dignitat
Òmnium Cultural planteja la protesta com una reacció de dignitat democràtica, perquè creu que el Constitucional no hauria ni tan sols d’avaluar un Estatut aprovat per dos parlaments i referendat pel poble de Catalunya. Per tant, prepara la marxa independentment de quina sigui la retallada de l’alt tribunal. “Nosaltres partim de la base que el TC no ha de dir res”, remarca Porta.

La històrica entitat catalanista, que va iniciar els contactes per la marxa abans de l’estiu, els intensificarà al setembre. No ha decidit encara si la protesta es farà abans de conèixer-se la sentència o després. En tot cas, serà independent i complementària a la reacció política. “Nosaltres volem una resposta massiva de la societat civil, i és evident que a més hi haurà d’haver la resposta política. La manifestació no impedeix que calgui que el Parlament es pronunciï després sobre la sentència”, afegeix Porta.

Després que el cap de setmana el líder de CiU, Artur Mas, va sumar-se a la protesta unitària apuntada per Maragall, l’expresident Pujol no descarta ser-hi present, segons han apuntat a l’AVUI fonts pròximes a l’expresident. L’exdirigent de CiU decidirà la seva actuació d’acord amb el seu partit, però es pensa pronunciar sobre la sentència, com ja va fer al juliol en contra del model de finançament en considerar que vulnera l’Estatut.
ERC també es va sumar ahir a la possible manifestació, per boca del seu portaveu, Ignasi Llorente. “Qualsevol resposta des del consens i la unitat tindrà el suport d’ERC”, va declarar, mentre demanava al PSCque s’afegeixi a la possible manifestació.

CCOO, UGT, Unió de Pagesos i l’Institut d’Estudis Catalans ja van participar en un acte l’any passat organitzat per Òmnium Cultural per qüestionar la legitimitat del TC per tocar l’Estatut.

I ELPSC?

El portaveu d’ERC, Ignasi Llorente, ha assegurat aquest dilluns que els republicans donaran suport a ‘qualsevol resposta feta des del consens i la unitat’ a una eventual sentència adversa del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut. ‘Sempre hem dit que la resposta davant una possible sentència adversa ha de ser el màxim d’unitària possible’, ha assegurat, després que l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall hagi plantejat la celebració d’una manifestació. Llorente creu que ‘seria molt significatiu que, si hi hagués una tercera manifestació, també s’hi sumés el PSC o almenys bona part de les persones properes a aquesta formació’. Artur Mas ja s’hi ha mostrat favorable així com també els expresidents Jordi Pujol, Joan Rigol i Heribert Barrera.

En un comunicat, Llorente ha subratllat la importància de la unitat, perquè ‘allò que més facilita la feina a aquells que són contraris a la sobirania de Catalunya és precisament la divisió dels partits catalans’. Llorente ha recordat que el 18 de febrer del 2006 ERC va sortir al carrer ‘sola’ per reclamar la no retallada de l’Estatut, però que CiU i ICV es van sumar a la manifestació de l’1 de desembre del 2007 per les infraestructures.

Ara, creu que si hi ha una tercera manifestació seria ‘molt significatiu’ que també s’hi sumés el PSC. ‘És simbòlic veure com ERC va començar sola i ha anat sumat a CiU i al PSC’, ha dit. Per Llorente, això és ‘el que ha anat passant en la política catalana en la darrera dècada’, ja que ‘ERC ha aconseguit sumar a la resta de formacions catalanes en reclamacions que abans només fèiem nosaltres’.

‘El temps està donant la raó a ERC en molts temes, com el dret a decidir i avançar en la sobirania de Catalunya’, ha conclòs.

Informa: AVUI I DIRECTE.CAT

Anuncis