El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, detalla en un article exclusiu per Crònica.cat quina ha de ser la resposta del govern català davant una eventual retallada de l’Estatut de Catalunya. Benach reitera que la única opció possible és canviar ‘les relacions de Catalunya amb l’Estat espanyol’

Article exclusiu d'Ernest Benach: 'Una resposta de país'

27.08.2009 – 15:08 – Països Catalans

El poble de Catalunya va parlar en referèndum i si ara el Tribunal Constitucional planteja una retallada o una reinterpretació de l’Estatut l’únic que farà és crear un conflicte institucional gravíssim que només pot acabar amb un canvi de les relacions de Catalunya amb l’Estat espanyol. És així, ras i curt. Aquests dies que el debat polític està centrat en l’eventual sentència contrària del TC cal continuar insistint que la principal llei de Catalunya no és una llei orgànica més, i quan aquesta és atacada cal respondre amb serenor però de manera contundent i, sobretot, unitària. Perquè, si no ho fem així, ens estarem equivocant i el poble de Catalunya no ho entendria. No podem caure en la política de curta volada, en el parany de la batalla partidària ni en el càlcul fàcil dels vots. No ens podem permetre cap altre escenari.

Reclamo, una vegada més, unitat de país en aquesta qüestió, perquè la derrota no ens la infligirà l’adversari, sinó nosaltres mateixos si no som capaços d’actuar com a país i de posar-nos d’acord en aquells límits que no estem disposats a traspassar. En aquests moments en què es parla tant de desafecció, de la distància entre polítics i ciutadania, no podem cometre l’error de fer coses que el poble no entengui. I és fonamental explicar que l’autogovern és clau perquè el país funcioni, tiri endavant, sàpiga com afrontar la crisi econòmica que patim i com abordar els reptes de futur.

El Govern ja va anunciar ahir que no es quedarà de braços plegats si el TC retalla l’Estatut, i és clar que la resta d’institucions i la societat civil catalana no ho poden fer. Vivim un moment difícil i complex, i hem de saber estar a l’alçada de les circumstàncies, a l’alçada del que la història ens reclama.

Ernest Benach

Anuncis