Una delegació catalana de la Generalitat i el món associatiu han presentat aquest divendres al migdia a la seu de la UNESCO a París la candidatura dels castells com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat. La delegació estava encapçalada pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, Ramon Fontdevila, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella, i el responsable de la revista Castells, Jordi Roigé.

La candidatura rep el suport d’UnescoCat, l’organització catalana representada a la UNESCO, i és la continuació de l’aprovació per part del Parlament de Catalunya, de forma unànime el mes d’abril de l’any passat, per fer aquesta sol·licitud. El dossier presentat a París recorda que els castells són “una de les manifestacions més genuïnes i singulars d’Europa, amb més de 200 anys d’antiguitat”. I, a continuació, s’afegeix que “es tracta de torres humanes que poden arribar a tenir deu pisos i que es realitzen en un entorn festiu”. També se situa el nombre de castelleres en 7.000, agrupats en 54 colles.

L’any 2005, la UNESCO ja va declarar una altra manifestació popular catalana, La Patum de Berga, com a patrimoni oral i immaterial de la humanitat.