CiU i ERC han donat suport, a través de les declaracions dels seus dirigents, al referèndum d’autodeterminació que es celebrarà el proper 13 de setembre a Arenys de Munt, malgrat que el passat 16 de juny van votar contra la iniciativa legislativa popular que proposava la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació per al 12 de setembre de 2010, presentada per una comissió promotora, formada per les entitats CEL (Catalunya Estat Lliure) i Deumil.cat.

La Mesa del Parlament va acordar aleshores no admetre a tràmit la proposta per “inconstitucional i antiestatutària”. Segons el parer de la Mesa, la iniciativa no s’ajustava al marc competencial de la Generalitat, i no complia els requisits de l’article 1 de la llei de la iniciativa legislativa popular, que estableix que poden ser objecte d’aquesta les matèries sobre les que la Generalitat tingui reconeguda la seva competència i el Parlament pugui legislar, d’acord amb la Constitució i l’Estatut.

El portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, va declarar aleshores al diari Avui que “esperàvem que o CiU o ERC hi votessin a favor, i comptàvem que, potser amb alguna absència oportuna, es pogués arribar a acceptar la tramitació”. “Ja sabíem que la proposta quedava fora de la Constitució i de l’Estatut, però està clar que han pres un acord polític. Tenen les eleccions al damunt, perquè dubto que s’esgoti la legislatura, i no volen embolicar-se ara en aquest debat”, va afegir.

Canela sentenciava que “almenys ha servit perquè quedi clar quin és el terreny de joc. Ara ja sabem que no hi ha cap diputat independentista al Parlament, o almenys no n’hi ha cap que ho demostri; per tant, l’única opció és procurar buscar una alternativa perquè en la pròxima legislatura n’hi hagi uns quants, que no vulguin actuar només dins del marc constitucional, perquè així mai tindrem el referèndum”.

Anuncis