Aquesta setmana, el president de la patronal gironina FOEG, Jordi Comas, publicava a aquest diari un article d’opinió amb el títol “Pagar més i rebre menys”. Resumeix perfectament dues de les conseqüències que per als catalans suposa el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat. I és que Catalunya serà la segona comunitat autònoma que més aportarà a l’Estat per la pujada d’impostos, però la desena en inversions per habitant.
Un estudi del col·lectiu de tècnics tributaris Gestha indica que cada català aportarà una mitjana de 562 euros més a l’any per la pujada d’impostos. Només Madrid -578 euros per habitant- n’aportarà més. D’aquesta forma Catalunya contribuirà amb una recaptació addicional de 2.369 milions d’euros al tresor de l’Estat. Això suposa el 21,63% dels ingressos extres que obtindrà l’Executiu central per la reforma fiscal (uns 10.950 milions).

IRPF, societats i IVA

La supressió de la deducció de 400 euros a l’IRPF afectarà el 93,83 per cent dels catalans, que són els que guanyen entre 9.000 i 60.000 euros, i suposarà una recaptació extra de 1.110 milions d’euros a Catalunya.
La baixada de cinc punts de l’impost de societats i el seu equivalent per als autònoms no beneficiarà en gran mesura el sector empresarial català, a causa de l’actual conjuntura econòmica que està dificultant l’obtenció de beneficis i, més encara, el manteniment de l’ocupació, segons Gestha.
Finalment, Gestha calcula que la proposta d’apujar el tipus general de l’impost sobre el valor afegit (IVA) en dos punts fins al 18% i el reduït en un punt fins al 8% suposarà que les empreses catalanes pagaran uns 1.216 milions d’euros més a l’any (que traslladaran als ciutadans “IVA inclòs”), fet que suposa que cada empresa catalana pagarà una mitjana d’uns 1.646 euros més a l’any per l’augment de l’IVA.

Inversions per càpita
I si a l’hora de la contribució addicional els catalans són els segons del rànquing autonòmic, quan es tracta de rebre inversions baixen fins al desè lloc, és a dir, el setè per la cua.
Amb una inversió total de 3.586 milions d’euros, Catalunya rebrà l’any vinent, si s’executa tot el pressupost, un 5,86% menys que enguany.
El Govern va explicar que la baixada de la inversió real a Catalunya és deguda a “l’esforç d’austeritat dut a terme per tots els ministeris”, però que serà la segona més alta a tot l’Estat.
Però les xifres absolutes no tenen en compte el factor demogràfic. D’aquesta manera, la inversió per càpita a Catalunya és de 480,32 euros, només per darrere de la Comunitat Valenciana, Madrid, les Canàries, les Balears, Navarra i el País Basc (les dues últimes, amb un sistema de finançament especial).
Al capdavant de la inversió per càpita hi ha Castella i Lleó (942 euros per habitant), Astúries (851) i Aragó (718).

Informa: DIARI DE GIRONA

Anuncis