El govern espanyol ha garantit màxima col·laboració amb el govern català per desenvolupar a fons el nou Estatut amb independència del que digui la sentència del Tribunal Constitucional, segons han confirmat a Catalunya Ràdio fonts de la presidència del govern. Des de la Moncloa asseguren que acataran totalment la sentència però que hi ha vies per garantir que l’Estatut tirarà endavant

La sentència podria invalidar punts del text estatutari, però segons fonts de la presidència del govern de Zapatero hi ha diferents vies alternatives per desenvolupar l’Estatut. En aquest sentit apostarien per adoptar modificacions legals. També puntualitzen que si es neguen competències en matèria judicial es pot arribar a canviar la llei orgànica del poder judicial.

Una altra possible solució per burlar una sentència desfavorable seria recórrer a l’article 150.2 de la Constitució, que permetria traspassar a Catalunya competències que la Constitució diu que són de l’Estat, com ja es va fer fa uns quants anys, quan governava el PP, per cedir a la Generalitat la gestió i control de tot el relacionat amb el trànsit.

Els esculls més difícils de superar són, segons aquestes fonts, una possible decisió en contra a la denominació de Catalunya com a nació o l’obligatorietat de saber el català. En aquest cas, la Moncloa espera que la sentència sigui interpretable i no tanqui la porta al redactat de l’Estatut.

Anuncis