21.10.2009 – 21:30

Després dels rebuigs a les consultes sobre la independència a Tarragona i Lleida forçades per les majories del PSC, el ple de Girona del 10 de novembre aprovarà una moció de suport a la realització d’una consulta independentista, convertint Girona en la primera capital catalana que celebrarà un referèndum. La consulta la promou la comissió cívica Girona decideix, que s’ha presentat aquest migdia. CiU, ICV i ERC –que sumen 13 regidors- ja han avançat que hi donaran suport, mentre que la força majoritària, el PSC, no es pronunciarà fins que es conegui el contingut de la moció, tot i que s’espera que segueixin la línia d’altres municipis i hi votin en contra o s’hi abstenguin. L’objectiu de la comissió és ara sumar quantes més adhesions millor d’entitats i grups polítics de la ciutat, per fer la consulta a principis del 2010.

La comissió cívica Girona decideix l’integren l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC), Òmnium Cultural i el casal independentista El Forn. Aquest matí han fet el primer pas, la seva presentació en públic, per començar a partir d’ara a recollir suports per poder organitzar la consulta.

De moment, la comissió té clar que la moció –que encara ha de redactar- anirà al ple del 10 de novembre i també que veuen massa justa la data del 13 de desembre per a celebrar la consulta independentista. ‘No sabem encara quina serà la data escollida per fer-la’, ha dit el portaveu de El Forn, Biel de Montserrat. ‘De moment volem fer una crida a les entitats perquè se sumin a la proposta i tingui un suport majoritari’, ha manifestat De Montserrat.

Des dels partits, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, ja ha avançat que la seva formació hi donarà suport i ha dit que caldrà treballar perquè ‘surti bé i tingui suport majoritari’. Des d’ICV, la número tres a l’ajuntament, Núria Terés, també ha dit que el vot de la seva formació serà positiu perquè ‘és una proposta que prové de les entitats i que, a més, té una finalitat positiva’. Des d’ERC, el regidor Miquel Poch també ha confirmat que la seva formació hi donarà ‘ple suport’.

El grup majoritari a l’ajuntament, el PSC (10 regidors) vol esperar a veure la moció per pronunciar-se. El seu portaveu, Joan Pluma, ha criticat que les altres formacions hagin anunciat ja el seu suport quan encara no tenen el text a les mans i ha dit que ‘en política cal ser més rigorosos’. ‘Hem d’estudiar quin tipus de suport ens demanen abans de dir què votarem’, ha manifestat. El PP hi votarà en contra.

L’equip de govern està format per PSC, ERC i ICV. En aquesta ocasió, l’aliança dels republicans i els ecologistes amb CiU, a l’oposició, permetrà que la moció prosperi. Aquesta conjugació de vots també es va repetir al setembre del 2008, quan ICV va donar suport a una moció presentada per CiU i ERC per penjar una estelada ‘a un lloc destacat de la ciutat’. Va ser la primera vegada en 30 anys que el PSC no va poder tombar una moció.

Informa: AVUI

Anuncis