Reproduït de http://www.tribuna.cat

Pretòria: una operació d’Estat?

Barcelona – Dilluns, 2 de novembre de 2009 16:26

No descobrirem ara el talent mediàtic del jutge Garzón en les operacions judicials que encapçala. Tampoc direm res de nou si afirmem que la justícia, en aquest estat que és l’espanyol, està enormement polititzada.

I no és cap secret que la corrupció lligada a l’urbanisme esquitxa molt més ajuntaments dels que actualment hi ha dins dels processos judicials. Les requalificacions i els convenis urbanístics han estat i segueixen sent uns caramels molt llaminers als quals s’hauria d’haver post fre fa molt de temps.Ara més que mai, però, cal filar molt prim. I cal dir que no es pot culpabilitzar tot el món local. Que la majoria d’alcaldes i regidors d’urbanisme són persones honrades i que per tant a l’hora de fer segons quines valoracions cal destriar bé el gra de la palla. En el cas Pretòria comença a semblar molt clar que tots els indicis apunten a què els detinguts són culpables de bona part dels càrrecs que se’ls imputen. No es tracta pas de saltar-se la presumpció d’innocència, però les reaccions polítiques que han tingut CiU i PSC demostren que no confien gens en què la justícia exoneri els seus ara ja exmilitants o militants sospesos.

De fet, des del primer moment el PSC es va desmarcar ràpidament de la figura de Bartomeu Muñoz. Encara no havien passat tres hores des de la detenció que el secretari d’organització socialista, José Zaragoza, gairebé donava per feta la culpabilitat de Muñoz i els seus detinguts. En canvi, la detenció de Prenafeta i Alavedra va deixar en fora de joc Convergència, que va trigar massa en reaccionar. A diferència de Nicaragua, a Còrsega no s’estava tan al cas de les operacions dels detinguts.

Però el que més sobta de tot aquest procés no són les reaccions dels dos principals partits catalans. És el caire d’operació d’Estat que té. En aquest sentit hi ha algunes incògnites que estan començant a generar intranquil·litat en els ambients catalanistes. Per què Garzón tria aquest moment per engegar l’operació? Té alguna cosa a veure aquest procés amb la sentència del Constitucional? Encara més, l’augment de la desafecció i l’independentisme ha estat el detonant del procés? Per què el dia abans de l’operació Jordi Pujol diu textualment sobre la corrupció “si entrem aquí tots prendrem mal”? Hi havia algú de fora de l’àmbit judicial informat de l’operació? El que dèiem, ferum d’operació d’Esta

Anuncis