Nou toc d’alarma. Aquest cop, del president del Parlament, Ernest Benach. “Si no som capaços de reaccionar, la societat ens escombrarà”, va advertir en una declaració davant la premsa de to institucional i aire dramàtic. Benach assegura que la política es troba en un punt d’inflexió “com mai fins ara” que exigeix una reacció, per la qual cosa va plantejar un paquet de mesures, entre les quals l’aprovació de la llei electoral. La iniciativa va provocar certa perplexitat entre alguns dels membres de la mesa de la Cambra que ahir es preguntaven com el president fa una declaració d’aquest tipus, a títol personal, i sense debatre-ho prèviament amb els grups. Als passadissos, PSC i ERC hi van expressar el seu suport, mentre ICV mostrava l’escepticisme que no quedi en paper mullat.

La intervenció de Benach arriba després que dimarts, el conseller d’Economia, Antoni Castells, aixequés la bandera del reformisme regeneracionista, i en un moment que cada cop més veus assenyalen l’absència del president José Montilla en aquest debat atiat pels darrers casos de corrupció.

Precisament, Benach ha abordat la situació amb el president Montilla i amb l’expresident del Parlament Joan Rigol -que l’any 2001 va impulsar l’acord dels partits per la transparència-. A més, segons va explicar, també ha intercanviat opinions amb diferents representants de la societat civil.

Dimarts va comunicar a la mesa del Parlament que tenia intenció de fer alguna intervenció per valorar la situació política generada pels casos de corrupció. I ahir al matí va posar fil a l’agulla, al migdia va convocar els mitjans de comunicació per a primera hora de la tarda i va explicar als responsables dels grups, així com als membres de la mesa, la intenció de comparèixer.

Benach va reivindicar “el noble art de la política” i va cridar a actuar de manera coordinada amb els grups del Parlament, però també amb el govern, els ajuntaments i la societat civil per lluitar contra la desafecció.

La seva proposta s’articula en quatre eixos: l’aprovació de la llei electoral -“No m’agrada sentir que en aquesta legislatura no és possible aprovar la llei electoral. Es pot si hi ha voluntat política”, va afirmar-; actualitzar l’acord sobre transparència i finançament dels partits que el 2001 va aprovar la Cambra i que obliga a abordar la reforma de la llei de la Sindicatura de Comptes, ara damunt la taula del govern; l’elaboració d’un codi de les bones pràctiques que afecti tots els càrrecs públics, i obrir el debat a la societat civil.

Benach va advertir que la societat no entendria que els polítics mirin a una altra banda i que millorar la democràcia és un repte de país. “Fa molts anys que em dedico a la política i estem en aquest moment en un punt d’inflexió com mai fins ara”, va concloure, advertint que hi ha en joc el prestigi de les institucions i la qualitat de la democràcia.

Informa: AVUI

Anuncis