El sociòleg Salvador Cardús ha parlat del “malestar nacional” que viu el país actualment, provocat pel “fracàs rotund, dramàtic, del procés de reforma de l’Estatut”. Pel sociòleg, que ha analitzat amb Ferran Soriano què es pot fer des de fora de les institucions, aquest fracàs és una gran “sort” perquè ha “estat l’instrument de revelació del final definitiu de la via autonòmica”. Cardús també ha considerat que les consultes previstes pel 13 de desembre són una “operació d’alt risc”.

En el marc de la VIII Jornada de l’Opinió Catalana, Salvador Cardús ha dit que “hem de fer un esforç important per acabar amb la cultura de la resistència. Els nostres adversaris es fan un tip de riure cada cop que fem un manifest o una manifestació”. Cardús ha anat més enllà al considerar que “les actituds reactives ens espanyolitzen, la reacció és ‘espanyoladependent’”. En aquest sentit, el sociòleg ha explicat que  “només hi ha futur si som capaços d’inventar-lo, de pensar en positiu”. Cardús ha admès tenir poca confiança en que la classe política i governant agafi el lideratge que requereix el país, i és per això que ha instat a la societat civil a empènyer.

En aquest sentit, el sociòleg ha instat a la societat a passar de l’independentisme tranquil que Barnils formulava a principis dels noranta a l’independentisme generós, en positiu, ja que, al seu parer, “la construcció del futur té una arrel profundament generosa, perquè és un esforç que no fas per tu mateix. No hi ha construcció de futur sense generositat”.

13-D: “operació d’alt risc”

Pel que fa a les consultes, Cardús s’ha mostrat molt entusiasmat amb la consulta que es va realitzar a Arenys, ja que “tot va anar molt bé”, però considera que els referèndums previstos pel 13 de desembre són una “operació d’alt risc”. El sociòleg ha afirmat que “repetir això quan tothom ho té previst, quan no hi ha efecte sorpresa, la reacció de l’adversari serà més intel·ligent i desconeixem l’èxit de participació” és força més arriscat.

Anuncis