Eurodiputats corsos, irlandesos i sards seran observadors internacionals per a les consultes que se celebraran el 13 de desembre arreu de Catalunya. Així ho han confirmat als representants de la coordinadora de les consultes sobre la independència que han reclamat a Brussel·les que la UE faci de supervisora de les consultes i que observi les mesures que prengui l’estat espanyol per evitar-ne la celebració. L’Aliança Lliure Europea es planteja també enviar-hi representants.

 

El representants catalans s’han reunit amb eurodiputats de l’Aliança Lliure Europea (ALE), del Sinn Féin, de Corsica Libera i d’Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna per exposar-los el funcionament de les consultes i la situació de conflicte amb l’estat que han generat.

La coordinadora de les consultes ha demanat als eurodiputats que enviïn observadors el dia 13 de desembre per avalar el procés i ser testimonis de l’actitud i les mesures que prengui l’estat espanyol. Tant els set eurodiputats de l’Aliança com la del Sinn Féin han donat suport a la celebració de les consultes. L’ALE ha comunicat als representants catalans que comunicarà als partits que l’integren sobre la petició i seran aquests qui prendran la decisió d’enviar els observadors. Per part del Sinn Féin, la resposta ha estat més compromesa i ha dit que la setmana vinent anunciarà qui seran els observadors que enviaran, prèvia aprovació en els òrgans de decisió del partit irlandès.

Els representants de la coordinadora es reuniran demà amb els eurodiputats de l’Scottish National Party i el Plaid Cymru per fer-los extensives les peticions i propostes que han fet avui als altres grups. També estudien presentar una moció de suport a les consultes al parlament europeu a través de l’eurodiputat Oriol Junqueras.

Osona Decideix també va demanar observadors internacionals

Alfons López Tena, director executiu d’Osona Decideix, va lliurar el passat 23 d’octubre a la delegació de la Comissió Europea a Barcelona una petició (pdf) d’intervenció de cinc organismes internacionals en les consultes sobre la independència que es faran a Osona (vídeo). A més de la comissió, la petició es va adreçar a l’OSCE, el Centre Carter, la divisió de suport electoral del secretariat de l’ONU i el grup de suport electoral conjunt de la Comissió i del PNUD.

Informa: VILAWEB.CAT

Anuncis