Girona es convertirà avui en la primera capital de demarcació i en la ciutat més gran, amb 94.484 habitants, que celebrarà una consulta per la independència. El ple municipal aprovarà avui la moció de la comissió Girona Decideix, integrada per l’Ateneu d’Acció Cultural, Òmnium Cultural i el Casal Independentista El Forn, amb el suport dels 6 regidors de CiU, els 4 d’ERC i els 3 d’ICV. La comissió va estar negociant el suport al text amb els deu representants del PSC, que no volien quedar enquadrats amb els dos regidors del PP en el rebuig a la moció i sospesaven abstenir-se si s’hi introduïen algunes esmenes. Els socialistes volien eliminar el paràgraf on es feia referència a les traves que va posar el govern espanyol a la celebració del referèndum d’Arenys de Munt impedint cedir una sala municipal i autoritzant la concentració de Falange.

El PSC també volia que en el primer acord es canviés la felicitació al poble arenyenc per la defensa del dret a decidir del poble català com va fer el Parlament l’any 1989, i que en el segon se suprimís el compromís que l’Ajuntament faciliti la consulta popular. ERC, que és qui defensarà la moció, va deixar clar al grup socialista que si s’acceptaven les esmenes el seu vot havia de ser favorable i que l’abstenció no valia. El grup socialista va abandonar la junta de portaveus sense aclarir el sentit del seu vot.

El retard en l’aprovació de la consulta fa inviable que es pugui realitzar el referèndum el proper 13 de desembre, com faran uns 150 municipis. Els promotors de la iniciativa preparen la consulta per al 25 d’abril del 2010. La moció serà aprovada després que a principis de setembre els grups municipals van desestimar portar al ple una moció de la CUP per abordar la possible realització de la consulta. A l’hora de ple s’ha convocat una concentració de suport a la moció a la plaça del Vi.

Informa: AVUI

Anuncis