El president de l’entitat Centre d’Estudis Sobiranistes i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta de CiU, Alfons López Tena, ha afirmat avui que els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) no són imparcials, i que la sentència sobre l’Estatut buidarà el text de contingut jurídic vinculant “es faci allò que es faci” des de Catalunya.

En una entrevista a Europa Press, Tena ha assegurat que els jutges del TC més pròxims a les posicions de l’advocacia de l’Estat “van mantenir des del primer dia la intenció de buidar de contingut la majoria dels articles de l’Estatut, i convertir-los en declaracions de principis subordinades a allò que dictin les Corts en cada cas. És allò que s’ha anomenat castració química”, ha afirmat.

Els magistrats “més pròxims al PP, amb la incorporació de Manuel Aragón, nomenat directament pel Govern de Zapatero, defensen la castració física”, ha assenyalat, i ha afirmat que cadascuna de les quatre ponències presentades fins ara a debat al TC ha afegit més declaracions directes de nul·litat d’articles.

“Cal basar-se en la realitat, un Constitucional que està al servei del PP i del PSOE”, ha afirmat, i ha opinat que la petició del conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Joan Saura, que dimiteixen tots els membres del Tribunal per desembussar la negociació és “només un desig”, i ha puntualitzat que “no té capacitat per complir-ho”.

“Els jutges són independents, però no imparcials”, ha afirmat, i ha considerat que els membres del TC responen a les expectatives dels qui els van nomenar, “tot i que no estan subjectes a instruccions directes de l’exterior”. L’exvocal del CGPJ ha afirmat que la posició de Manuel Aragón, magistrat que es va alinear amb les tesis conservadores del Tribunal, “encaixa amb l’estratègia del PSOE per tombar l’Estatut”.

“No només compte el criteri personal dels magistrats, sinó també el seu entorn, la gent que els ha promocionat. Alguns jutges que van estar al TC han estat després nomenats pel Consell d’Estat”, ha comentat Tena, i ha lamentat que “el sistema es basa en el clientelisme, i cap partit català pot proposar càrrecs al TC”.

Ha assenyalat que “des de Catalunya no hi ha res a fer” per influir en la resolució del Tribunal. “La cúpula del poder judicial és com un poble, no són més de 200 persones i estan totes a Madrid”, ha afirmat Tena, qui ha assegurat que la sentència respondrà “al clima i a la mentalitat de l’Estat, que pretén tancar el sistema autonòmic i convertir-lo en una mera descentralització administrativa”.

Tena ha considerat que “com més negativa sigui la sentència més útil serà per a la independència” de Catalunya, i ha afirmat que la conjuntura actual només deixa dues opcions, la resignació o el trencament amb l’Estat, tot i que ha matisat que hauria preferit que es mantingués el text aprovat pel Parlament.

Informa: EUROPA PRESS

Anuncis