El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha presentat aquest dilluns el Llibre Blanc per a la independència, el primer document oficial que analitza la ruptura política amb el Regne Unit com una opció real i factible per al futur d’Escòcia.

Salmond ha assegurat que l’expansió del sistema d’autogovern escocès és inevitable: “El debat en la política escocesa ja no és sobre si cal o no cal un canvi, sinó sobre quin canvi volem i sobre el dret dels ciutadans a escollir el seu futur en un referèndum”. Salmond ha confirmat que en els primers mesos del 2010 portarà al Parlament una llei per celebrar la consulta, que podria fer-se pels voltants de la diada nacional del 30 de novembre.

El Llibre Blanc per a la independència –Your Scotland, Your Voice (La teva Escòcia, la teva veu)– és un document de 176 pàgines que recull les diverses opcions de futur del país i assenyala la independència com a fórmula “preferida pel govern”, per poder “assumir els drets i les responsabilitats d’un país normal”. Fins ara, tots els informes encarregats de valorar els escenaris polítics del futur del país, com el de la Calman Comission, havien obviat la possibilitat de la separació d’Escòcia del Regne Unit.

Alex Salmond ha afirmat que serà “flexible” en la redacció de la pregunta final del referèndum perquè vol que es faci amb el màxim de consens. “La nostra única condició és que la independència ha de ser una opció a la butlleta de vot”, ha dit Salmond. En aquest sentit, Salmond ha reiterat la seva voluntat de dissenyar un referèndum amb múltiples respostes per obtenir el suport dels partits de l’oposició, per ara refractaris a celebrar la consulta: “Volem que tots els partits polítics que volen un augment dels poders del Parlament s’apuntin a la campanya pel referèndum”. Amb tot, el primer ministre ha assegurat que, si tot i la “flexibilitat” del govern, els partits de l’oposició es neguen a celebrar un referèndum, el dret a decidir “serà el tema dominant” de les properes eleccions al país, previstes pel 2011.

Una pregunta amb múltiples respostes
Les opcions que podria incloure el referèndum multiresposta proposat per Salmond són bàsicament tres –més autonomia, plena autonomia fiscal i independència-, i representen les diverses sensibilitats del Parlament escocès. Així, l’opció que pretendria acontentar les sensibilitats de l’oposició laborista i conservadora és l’ampliació d’algunes competències en àrees com l’economia. Una segona possibilitat presentada al Llibre Blanc és l’expansió màxima del sistema actual fins a la plena autonomia fiscal, un model generalment defensat pels Liberal Demòcrates. Finalment, la proposta de l’Scottish National Party d’Alex Salmond és la independència total respecte del Regne Unit.

Alex Salmond ha defensat la independència com a “l’únic camí per millorar” i s’ha defensat de les crítiques de l’oposició, que l’acusen de voler malgastar diners públics en un referèndum en temps de crisi. Salmond ha assegurat que la crisi econòmica actual demostra “els limitats poders econòmics del Parlament d’Escòcia” i, per tant, fa més necessària la consulta.

Per Salmond, la crisi dels bancs escocesos com el Royal Bank of Scotland –intervingut pel govern britànic– no resten credibilitat al discurs independentista, ja que “els Estats Units i Noruega també han patit una forta crisi financera i ningú discuteix que hagin de deixar de ser països sobirans”. Pel que fa al cost del referèndum, el primer ministre escocès ha dit que “serà similar als que plantegen els conservadors sobre la Unió Europea, o els gal·lesos respecte del poder del seu Parlament’, una xifra que significa el 0,3% del pressupost de l’administració escocesa.

Dos anys de discussió pública
El Llibre Blanc per a la Independència inclou les conclusions de la National Conversation, una campanya de debat popular engegada fa dos anys i que ha recorregut tota Escòcia. Durant aquest temps, els ciutadans han pogut opinar sobre quin tipus d’Escòcia volen per al futur. El ministre per a la Constitució, Michael Russell, ha assegurat que el procés de la National Conversation ha de culminar en una consulta democràtica: “La veu dels escocesos s’ha d’escoltar en un referèndum, i cap polític s’hi pot oposar”.

Anuncis