CARME FORCADELL. Plataforma pel Dret de Decidir.

El resultat de la consulta sobre la independència de Catalunya del passat dia 13 de desembre preocupa molt a la capital d’Espanya, tot i que ho intenten dissimular ridiculitzant-la en tertúlies i fent comentaris menystenidors. A Espanya saben molt bé que hi haurà un abans i un després d’aquesta consulta.

El fet que a Sant Cugat, una ciutat important a tocar de Barcelona, hi hagi hagut un 26 per cent de participació, és a dir que una quarta part de la població hagi votat, significa que ja no són només algunes comarques, allunyades de l’àrea metropolitana, les que volen exercir el dret d’autodeterminació.

La consulta ha servit, entre altres coses, perquè els catalans i catalanes ens creguem que, de veritat, tenim el dret de decidir i que podem fer-ho al marge de les limitacions que ens imposa el marc constitucional espanyol.

El que més mal ha fet ha estat la internacionalització de la consulta, que la BBC, per exemple, es passegés per Sant Cugat, Castellar del Vallès o Sentmenat per fer un reportatge de la votació i que diaris com Le Monde o Financial Times parlessin de la consulta amb total naturalitat, i ho consideressin un fet únic i un model de participació, ha trencat els estrets esquemes mentals d’una part de la premsa espanyola.

És molt diferent quan les referències a Catalunya no travessen la frontera i la caverna mediàtica s’encarrega que la informació es dilueixi, mitjançant comentaris banals i informacions tergiversades, i els periodistes estrangers, acreditats a Madrid, acaben oferint una visió de Catalunya sota el prisma de la premsa espanyola. Aquest cop, però, la premsa hi va assistir en directe i, per tant, no hi va haver cap mena de manipulació, ni tergiversació, ni visions d’intermediaris. La informació va anar directa des de Catalunya al món.

I això és el que preocupa que la informació sobre Catalunya pugui arribar al món sense passar per Madrid com la consulta o com altres manifestacions que demostrin les diferències entre Catalunya i Espanya.

També els observadors internacionals han contribuït a visualitzar Catalunya com un indret diferent d’Espanya. El fet insòlit d’organitzar una consulta, prescindit de la política i dels polítics professionals, substituint-los per polítics ocasionals ha creat un precedent mundial.

Crec que hem de continuar per aquest camí, la consulta ha obert una porta i ens ha marcat un camí. Aquest camí ha de passar, sens dubte, per la internacionalització i ha d’anar des de Catalunya al món.

Informa: ELTRIANGLE.EU

Anuncis