Llet Nostra, la coneguda com la llet de les cooperatives catalanes, ha aconseguit fer-se un lloc entre les principals marques que es venen a Catalunya. En només sis anys ja és la quarta llet més venuda al Principat –la primera a les comarques gironines–. Malgrat que el sector travessa una de les pitjors crisis dels darrers anys, Llet Nostra ha crescut un 10% en volum de vendes respecte a l’any 2008 i ara afronta el repte de fer-se un lloc en el mercat dels productes anomenats freds, principalment en el dels iogurts. Per afrontar els reptes de futur, l’empresa necessita que es resolgui, definitivament, la tramitació que li ha de permetre obrir una segona planta a Bescanó, que s’afegiria a la de Vic. El projecte porta sis anys fent passes endavant i enrere.

El 2009 no haurà estat un mal any per a Llet Nostra, la marca propietat de Lletera de Campllong, SCCL; Ramaders del Baix Empordà, SCCL; Cadí, SCCL, i Lletera de Mollerussa i comarca, SCCL, agrupades en la cooperativa de segon grau Lleters de Catalunya, Llet Nostra, SCCL, empresa que, a més d’aquests socis, disposa de tres col·laboradors més. Entre tots ells representen el 27,34% dels ramaders de Catalunya i produeixen el 24,67% de la llet que es fa al país. No serà un mal any perquè tancarà l’exercici de 2009 amb un creixement en volum del 10% respecte de 2008 i havent augmentat la producció un milió de litres respecte a l’any anterior, cosa que els ha permès arribar a produir 28,5 milions de litres que el mercat ha absorbit. Bons números en un any desastrós per al sector: el primer trimestre de l’any els productors catalans havien perdut 5,5 milions d’euros i un 16,5% dels pagesos havia abandonat l’activitat ramadera. El motiu s’ha de trobar en una baixada generalitzada dels preus, fruit de la globalització i de l’actuació de les grans marques i dels distribuïdors.

Malgrat la crisi, Llet Nostra no s’atura i els propietaris de l’empresa ja pensen a fer-se un lloc en el mercat català dels iogurts i dels productes freds. Per fer-ho, disposen de la capacitat tecnològica que els permet des de 2005 la fàbrica que tenen a Vic, amb una capacitat d’envasat de 60 milions de litres anuals i que en només set hores processa la llet recollida al matí a les granges de les cooperatives. Ara el projecte estratègic de creixement necessita l’obertura de la planta de Bescanó, adquirida fa sis anys, però que no ha avançat per qüestions administratives que sembla que estan a punt de resoldre’s.

Anuncis