El catedràtic de Dret Constitucional i president del Consell Editorial d’El Mundo, Jorge de Esteban, ha defensat en un article d’opinió titulat ‘Una sola nació: Espanya’, que el Constitucional hauria d’anular el terme nació per a Catalunya.

“Si Catalunya és una nació, s’ha de reconèixer en conseqüència els seus símbols nacionals, si es reconeixen els seus símbols nacionals, cal acceptar la sobirania del poble català, si s’estableix que el poble català és sobirà, cal adoptar la bilateralitat en les seves relacions amb l’Estat espanyol, si s’accepta la bilateralitat cal respectar que les competències que reconeix l’Estatut estan blindades i no es poden modificar “, escriu.

En aquest sentit afegeix que “si es blinden les competències de la Generalitat s’ha d’assumir que la Constitució no és ja la primera norma a Catalunya, i si la Constitució no regeix ja en aquest territori, cal reconèixer també com a vàlids uns òrgans propis, diferenciats dels espanyols, tals com un altre Defensor del Poble i altre Tribunal Constitucional. En altres paraules: la independència ja està a l’abast dels nacionalistes catalans, que en puritat no representen, en la versió radical, ni la meitat de la població “.

“Com es veu, doncs, la quinta essència que envolta l’Estatut no és ni més ni menys que la que transmet el concepte de nació, ja que si es reconeix aquest, tota la resta es donarà per a més. No és estrany, per tant, que els nacionalistes catalans portin donant la matraca durant diversos mesos amb que Catalunya és una nació, inclòs el cordovès Montilla, avui, paradoxalment, president sobrevingut de la Generalitat, encara que el seu català encara està a les beceroles “, recorda Jorge de Esteban.

“D’aquesta manera, es demostra una vegada més que el pànic que el Tribunal Constitucional faci avall, tot o part, de l’Estatut, és una cosa que els preocupa només als dirigents nacionalistes, que intenten convençut a tots els altres espanyols que és una aspiració general de la població catalana, quan n’hi ha prou per desmentir el simple fet de comprovar la xifra dels que van votar en el referèndum sobre la seva aprovació-no va arribar ni tan sols el 50% -, fet que demostra que Catalunya és un territori, com molts altres d’Espanya, començant per Madrid, plural en la seva composició per raó dels seus orígens diversos “, considera.

De Esteban adverteix que “el Tribunal Constitucional hauria de ser molt prudent en pronunciar-se sobre l’Estatut, perquè si no anul·lar la menció a la Nació en el seu Preàmbul, en aquest bloc de la constitucionalitat ja no hi haurà una sola nació, Espanya, sinó una altra més, Catalunya, amb tot el que això comporta “.

“Perquè encara que Catalunya pogués ser considerada una nació en sentit cultural, mai no ho podria ser en sentit polític, perquè no existeix un acord generalitzat sobre la secessió i fins ara, llevat que el tribunal ho permeti, tampoc és una nació en sentit jurídic, segons el que he exposat “, conclou.

Imatge d’arxiu de e-noticies

Anuncis