El periodista Federico Jiménez Losantos s’ha manifestat al seu bloc “sobre Catalunya i la que em sembla independència ineluctable, acceptada i finançada per la resta d’Espanya, el que convidaria a abreujar el tràmit i no a dilatar”.

“Jo sempre defensaré la llibertat, sigui quina sigui la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya, però, sincerament, crec que el model de progressiva negació de totes les llibertats a la Espanya de les autonomies és el català”.

“I que d’aquest model despòtic, com més lluny, millor. Hem pagat durant massa temps el peatge de que volem que es quedin amb nosaltres. I jo no tinc ja més ganes d’aquesta companyia. El menyspreu amb el menyspreu”, afirma.

Losantos exposa que “Espanya no té -o no tenia- un ‘problema català’. El que patim des de fa molt -el segle de vida del nacionalisme català- és el problema espanyol a Catalunya, que consisteix a no tenir clara la idea nacional espanyola i, per tant, no saber, poder o voler abordar el repte del separatisme català, que té una debilitat essencial que convindria recordar: el nacionalisme com a projecte de secessió sempre va ser un projecte d’elits i no de la majoria del poble “.

“L’únic dubte davant d’aquest desolador panorama és si l’amputació catalana podria reviure, tan sols pel dolor, a aquest cos malalt, enfebrat, de la pobra Espanya. És una possibilitat, però llunyana i, aquesta sí, discutida i discutible”, assenyala .