Reivindicar el paper de les llengües al conjunt de les institucions europees com a element de riquesa cultural fonamental ha estat l’objectiu de la conferència ‘Diversitat lingüística: un repte per Europa’ organitzada per l’eurogrup Aliança Lliure Europea. L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, hi ha reivindicat que ‘el català no és llengua oficial a les institucions europees perquè l’estat espanyol no vol’ i l’europarlamentari cors François Alfonsi ha recordat que avui a Europa ‘hi ha una política insuficient’ pel que fa a les llengües amenaçades. Una situació encara pitjor en estats ‘centralistes’ com França, que refusa ‘el cors, el bretó i l’occità, igual que passa a Espanya amb el català’, ha dit.

‘L’estat espanyol es nega a demanar l’oficialitat del català a les institucions europees igual com no vol reconèixer el català a les institucions parlamentàries espanyoles, cosa que és normal perquè es concep a sí mateix en funció d’una sola llengua, una sola cultura i una sola història, que és la de Castella’, ha declarat Junqueras aquest dimecres des de Brussel·les. Per això, ha sentenciat, ‘confiem més en Europa que en l’estat espanyol’.

Precisament aquest dimecres, Junqueras va presentar 17 preguntes a les institucions europees en relació a l’incompliment per part de l’estat espanyol dels acords administratius que va signar el 2005 per a l’ús del català a les institucions europees. ‘L’estat espanyol culpabilitza les institucions europees però en realitat és ell qui incompleix els acords i amb això enganya els ciutadans’, ha afirmat Junqueras.

A la conferència també hi han participat eurodiputats de Gal·les, Còrsega i Estònia, entre d’altres. L’eurodiputat cors Alfonsi ha denunciat que ‘hi ha un patrimoni europeu a punt de desaparèixer perquè hi ha una política insuficient’ respecte de les llengües amenaçades. ‘Les institucions europees no fan prou pels drets lingüístics i per això les regions que ens mobilitzem per defensar la nostra llengua i cultura ens hem d’ajudar: és a través del lobbing que ho aconseguirem’, ha declarat.

Informa: DIRECTE.CAT

Anuncis