21.03.2010 – 08:59

Estan acostumats a veure-les de tots colors i a viure situacions d’alt risc; per això són bombers. Però mai no s’haurien imaginat que es passarien 24 hores en recerca i captura i que en tardarien cinc a aclarir la terrible errada. Poc després de les deu de la nit d’ahir van aterrar al Prat els cinc bombers catalans confosos per la policia francesa amb cinc dels etarres implicats en el tiroteig que va acabar dimarts amb la mort d’un agent francès. La pista errònia d’un testimoni, provocada perquè parlaven en català, i la identificació interessada de l’únic etarra detingut, Joseba F. Aspurz, s’apunten com a causes d’una greu badada.

Els cinc bombers (Òscar González i Andreu Romeu del parc de Barcelona, Òscar Llop del de Ripoll i David Moreda i Jordi Ciller del d’Hostalric) van rebre el primer avís per part de la mare d’un d’ells, divendres a la nit. Portaven uns dies a França, on havien anat a fer un curset d’escalada –amb cinc companys més, que no han tornat–, i des de mig matí apareixien en tots els mitjans francesos, espanyols i catalans en unes imatges distribuïdes per les autoritats dels dos Estats buscant col·laboració ciutadana.

Hi apareixien comprant en un centre comercial de Villiers-en-Bière, a un parell de quilòmetres de mmarie-lès-Lys, on dimarts havia estat assassinat Jean-Serge Nérin. El zel emocional de la policia francesa va fer que es donés molt crèdit a la pista d’un testimoni que va descriure el grup de bombers “com a gent amb aparença d’espanyols que parlaven un idioma que s’hi assemblava però que no era espanyol”, segons va confirmar a France Info el director general de la policia nacional francesa, Frédéric Péchenard, que va qualificar el testimoni de “fiable”. Després els investigadors, segons France Info, van mostrar el vídeo a Aspurz, que va identificar els bombers com els seus companys, sens dubte per entorpir la recerca dels etarres reals.

Alertats per la mare, els bombers van comprovar-ho per internet i, alarmats, es van recloure a l’hotel. Van trucar tant als seus superiors com al departament d’Interior, que a primera hora de la matinada començava a avisar els mitjans de l’error. Una posterior consulta policial va fer decidir els bombers a presentar-se ahir a les deu del matí a la comissaria de Melun (la municipalitat de Villiers i Dammarie).

“Sense tenir res a veure, surt la foto i de cop i volta som etarres. No presumptes, sinó directament etarres. Amb el perjudici i la gran preocupació que ha provocat a les nostres famílies. D’això ens en queixarem”, va assegurar Òscar González, un dels bombers, en declaracions via telefònica a TVE Catalunya poc després d’arribar a la comissaria. Més tard, un company no identificat va assegurar a ACN que “el tracte de la policia ha estat molt correcte”.

La delegació a París
A Melun s’hi van passar cinc hores per resoldre tots els tràmits, que segons la legislació francesa inclouen declarar davant d’un tribunal per tal de ser alliberats. Els tràmits de verificació d’identitat, amb comprovació de les empremtes dactilars, van ser també llargs. Finalment, i quan feia una hora que ja no hi eren, una portaveu policial va anunciar als mitjans de comunicació allà presents que havien abandonat la comissaria.

A l’aparcament quedava la furgoneta vermella que havia dut el grup des de Catalunya. A Melun els havia recollit una representant de la delegació a París de la Generalitat, al capdavant de la qual hi ha Apel·les Carod-Rovira, que va ser activada a través del departament de Vicepresidència, al capdavant del qual hi ha Josep-Lluís Carod-Rovira. La delegació va facilitar als bombers allotjament a París per descansar durant la tarda, així com plaça en un vol regular perquè poguessin tornar ahir mateix.

N.de la R.

Ja ho veieu: parlar en català ens pot fer passar per terroristes . No en volíem saber d’altra! De fet, confondre el català amb el basc ja denota quina mena de cultura lingüística hi ha a París. I és que Espanya i França poden anar plegats  a l’hora de reprimir els seus pobles.

Informa: AVUI

Anuncis