La Comissió Europea recomana no empadronar immigrants en situació irregular

Recorda que hi ha una normativa de 2008 que regula el retorn de nacionals de tercers països en situació irregular · Tremosa creu que dóna la raó a l’Ajuntament de Vic en la polèmica recent sobre el tema

La Comissió Europea considera que no s’han d’empadronar immigrants en situació irregular en cap estat de la Unió Europea, i que el més recomanable seria o bé regularitzar-los o bé expulsar-los. Així ho ha assegurat la comissària d’Interior del govern europeu, Cecilia Malmström, en resposta a una pregunta de l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, referent a la recent polèmica causada per la voluntat de l’Ajuntament de Vic de no empadronar immigrants sense papers. Segons la comissaria, els estats membres de la UE estan obligats a retornar els ciutadans en situació irregular al seu territori, en base a una normativa aprovada a finals de 2008, que fa que les autoritats espanyoles, com les dels altres estats “no siguin lliures per tolerar una situació d’irregularitat”. La normativa en qüestió deixa marge als estats fins el desembre d’enguany per transposar-la, tot i que des del govern espanyol s’assegura que, mentre no hi hagi una directiva específica, es mantindrà la postura actual d’empadronar sense tenir en compte la situació legal de l’afectat.

La normativa té per objectiu regular el retorn de nacionals d’estats de fora de la Unió Europea per reduir les “zones grises” i evitar l’explotació de persones en situació irregular. També admet però concedir als immigrants irregulars un permís de residència per raons humanitàries.

Tremosa ha considerat la resposta de la CE com a “satisfactòria” perquè dóna la raó a l’alcalde de Vic (CiU) que segons l’eurodiputat “fou lapidat mediàticament per l’esquerra populista d’aquest país”.

Anuncis