Descripció: Es tracta d’una espècie que, malgrat la seva gran mida, presenta una línia estilitzada, de cos hidrodinàmic en què una cresta recorre dorsalment el llom fins a la cua. El cap s’acaba en punta, la seva superfície és plana i presenta una cresta que es prolonga cap endavant des dels espiracles, que són dobles com en totes les misticets. Aquests espiracles estan protegits per unes estructures a manera de adipositats, que en el cas del rorqual comú, són prominents.

Les fines aletes pectorals són petites en proporció amb la mida del cos, mentre que l’aleta dorsal, encara petita com a la resta dels membres d’aquesta Família, és relativament alta (fins a 60 cm.), Falciforme i dirigida cap enrere, es situa en l’últim terç posterior del cos de l’animal. L’aleta cabal és ampla, amb forma lleugerament triangular, i té una vora posterior lleugerament còncau, amb una profunda escotadura que separa ambdós lòbuls. A la part ventral del cos presenten de 50 a 100 llargs solcs entre les aletes pectorals que arriben fins al melic.

La coloració és sens dubte un dels trets més distintius d’aquesta espècie, sent el seu cos de color majoritàriament negre o marró fosc al dors i flancs, mentre que la superfície ventral del seu cos, aletes pectorals i aletes dorsals, és de color blanc . Darrere del cap mostren una figura en forma de “V” invertida de color gris, que el diferencia d’altres espècies. El color del seu cap és asimètric, amb la mandíbula inferior esquerra de color negre, i la inferior dreta principalment blanca. De vegades, el llavi superior dret també pot ser de color blanc.

La cavitat bucal està proveïda de 260-480 barbes a cada costat de la boca que no arriben al metre de longitud. Són de color fosc, i la meitat anterior del costat dret més clares que les corresponents a l’esquerre.

Mida: El rorqual comú és el segon animal amb més gran del planeta, després del rorqual blau (Balaenoptera musculus), ja que un individu adult de rorqual comú pot arribar als 24-25 m, encara que la seva talla mitjana sigui de 19-22 m . Pel que fa al pes, els exemplars adults arriben fins a 75 tones.

Comportament: Per norma general, formen grups d’entre 3 i 7 animals, encara que s’han vist agregacions de fins a 100 en àrees d’alimentació.

Aquesta espècie salta fora de l’aigua i colpeja la superfície amb la cua i les aletes pectorals. Amb una velocitat de 40 km / h, el rorqual comú es troba entre els rorquals més veloços.

Típicament emet de 2 a 5 bufs a intervals de 10 a 20 segons abans de submergir. El seu alè és distintiu i fa entre 4 i 6 m. Al submergir, treu la cua fora de l’aigua només en comptades ocasions, això és una cosa que fan sobretot els animals joves. Generalment romanen sota l’aigua entre 5 i 10 minuts, però poden fer-ho durant més temps. És capaç de submergir a profunditats d’almenys 230 m

Distribució: Sol habitar en aigües oceàniques lluny de la costa, allà on la profunditat és gran, però de vegades se l’observa en aigües costaneres, si aquestes són prou profundes.

Està present en tots els mars d’aigües tropicals, temperades i fredes, i entra fins i tot en aigües polars, encara que no amb tanta freqüència com el rorqual blau. A l’Hemisferi Sud és més freqüent, i aquests exemplars de talla una mica més gran que els de l’hemisferi Nord. Algunes poblacions poden desplaçar-se en temporades d’alimentació cap a àrees de concentració d’aliment. Realitza llargues migracions entre les altes i baixes latituds amb pautes molt marcades.

Alimentació: La seva variada dieta es compon de diverses espècies de petits peixos, crustacis (krill) i cefalòpodes (sobretot calamars), als quals captura a més de 200 m de profunditat.

Reproducció: Aquests rorquals arriben a la maduresa sexual quan tenen entre 6 i 12 anys, quan femelles i mascles mesuren 18,3 i 17,7 m, respectivament. Els aparellaments normals tenen lloc entre octubre i gener. La gestació dura entre 11 i 12 mesos, i per això la cria, que en néixer mesura 6-6,5 meu pes ja unes 2 tones, neix durant el mateix període a què es produeixen els aparellaments. La lactància dura entre 6 i 7 mesos. Les femelles donen a llum una cria cada dos o tres anys.

Tot plegat us ho faig saber per tal de que en podeu gaudir també si teniu ocasió de fer-ho com jo n’he gaudit aquest diumenge passat.

Anuncis