La Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència ha situat la participació en l’onada de consultes del 25A vora el 20% del cens. Les dades, que són encara provisionals ja que només inclouen el 90% dels municipis, han estat valorades molt positivament tenint en compte que en aquesta convocatòria la consulta s’ha celebrat a 33 poblacions de més de 10.000 habitants i capitals de demarcació com Lleida i Girona, on és més difícil aconseguir una xifra de participació elevada. Uriel Bertran ha assegurat que el repte aconseguit a les ciutats ‘apuntala’ i és el ‘pas definitiu’ cap a la consulta de Barcelona que ara ja ‘no fa cap por’.
La participació al migdia era del 12’43%, similar a la de l’onada del 28-F

Més d’un milió de catalans estaven convocats avui a la onada de consultes sobre la independència més important de les que s’han celebrat fins ara a Catalunya. Fins a les dues del migdia, havia votat un 12’43% del cens. El vot anticipat, però, ha sigut molt més alt (un 4’6% i més de 60.000 persones).

Un 4’6% de vot anticipat, una xifra que multiplica la d’altres eleccions

61.180 persones, el 4,6% del cens, han votat anticipadament en la tercera onada de consultes en els 213 municipis que es porta a terme, segons el portaveu de la coordinadora nacional, Uriel Bertran. Ha destacat que aquesta és una xifra ‘notable’ i ‘molt important’. Bertran ha assegurat que ‘no es poden extrapolar en termes de participació’ les dades de vot anticipat amb altres ‘perquè en aquesta consulta del 25 d’abril s’ha fet un treball a consciència al voltant del plantejament de fer arribar la consulta a tots els racons del país a través del vot anticipat’.

Salt aconsegueix més de 500 vots d’immigrants implicats en la consulta

Del total de 1.961 vots comptabilitzats aquesta tarda, 195 són de persones amb nacionalitat estrangera. La comissió organitzadora es mostra contenta amb la participació provisional de les persones nouvingudes en aquesta onada de consultes al municipi. ‘Hem fet una feina de moltes hores parlant amb associacions molt diverses, entre elles de musulmanes’, comenta Ferran Burch, que explica que en tan sols dos dies van reunir gairebé 200 vots anticipats del col·lectiu musulmà Al Hilal a la sortida de la mesquita.

Puigcercós: ‘Les consultes han servit per refer ponts entre CiU i ERC’

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha constatat aquest diumenge que les consultes independentistes han refet ponts entre CiU i ERC. ‘S’ha demostrat que quan hi ha una causa comuna, les relacions entre persones molt distanciades poden aflorar i es pot treballar conjuntament’, ha assegurat.

Felip Puig assegura que les consultes són ‘un fracàs d’Espanya’

El secretari general de CiU, Felip Puig, ha afirmat aquest diumenge que les consultes independentistes són “un fracàs d’Espanya” perquè no ha acceptat la realitat plurinacional. Puig creu que “hi ha hagut una involució autonòmica” i que “a Espanya ens diuen que no ens volen”. Segons Puig, els referèndums formen part d’una “evolució natural”; i ha carregat contra el PSC per ser un catalanisme que opta per amagar-se en certes “posicions regionalistes i de clara dependència espanyola”.

Iniciativa veu les consultes com una resposta ‘a la situació que viu l’Estatut’

‘Les consultes són una resposta a la situació inversemblant que viu l’Estatut, són moltes altres coses però també són una manera de canalitzar aquesta perplexitat que vivim com a ciutadans a Catalunya davant de les vicissituds que està passant l’Estatut’, ha comentat Dolors Camats a la fira de primavera de Martorell. Ho ha dit després d’acompanyar a votar a un dels dos regidors que té ICV a Martorell, Olga Eugenia Fernández.

Informa: CRONICA.CAT

Anuncis