El clam contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que amputa l’estatut continua, també fora de Catalunya. Una cinquantena de lingüistes d’arreu del món s’han adherit fins ara a una declaració promoguda per Linguapax que denuncia les implicacions negatives per a la llengua catalana, en sintonia amb un manifest fet públic ahir per l’Institut d’Estudis Catalans. Sense la consideració de llengua pròpia, afirmen, l’ús del català continuarà retrocedint a favor de la llengua castellana, beneficiada ja per centenars de disposicions jurídiques.

Declaració de Linguapax sobre la sentència del Tribunal Constitucional Espanyol que afebleix el reconeixement legal del català
Publicat el 29/06/2010

DECLARACIÓ

Els directius i membres del Consell Assessor de Linguapax, organització no governamental internacional que promou la protecció de la diversitat lingüística, coneixedors de la sentència del Tribunal Constitucional de l’Estat espanyol, que ha declarat inconstitucional l’article 6.1 de l’Estatut de Catalunya que reconeixia el català com a llengua pròpia de Catalunya i assegurava el seu caràcter preferent a l’administració pública i a l’ensenyament, manifestem que:

1. És un error afeblir l’estatus legal de la llengua catalana. Sense la consideració de llengua pròpia el seu ús continuarà retrocedint a favor de la llengua castellana, beneficiada ja per centenars de disposicions jurídiques.

2. L’Estat espanyol, que podia considerarse un exemple de protecció de la diversitat lingüística, passa a formar part del grup d’estats que mantenen una jerarquia entre les llengües i accepten els processos de substitució lingüística a favor de les llengües més protegides.

3. La societat catalana, que vivia de manera no conflictiva el seu procés de recuperació de la llengua perseguida durant els anys de dictadura, és víctima d’una agressió provocada artificialment i que dificultarà una convivència lingüística que fins ara era una referència exemplar a nivell internacional.

En conseqüència, manifestem el nostre desig que aquest error es pugui solucionar amb un aprofundiment del respecte a la voluntat democràtica del poble de Catalunya.

Barcelona, 29 de juny de 2010

Si voleu adherir-vos a aquesta declaració, envieu un correu electrònic a: a.ponce@unescocat.org

Informa: VILAWEB.CAT I LINGUAPAX

Anuncis