Durant aquesta setmana, han estat moltes les entitats i organitzacions que han mostrat el seu suport a la manifestació convocada per al proper 10 de juliol sota el lema “Som una nació. Nosaltres decidim”. Actualment, són ja més de 270 les adhesions d’entitats de tots els sectors i punts dels Països Catalans, com ara ACPV des del País Valencià, Aire Nou de Bao des de la Catalunya Nord, o l’Obra Cultural Balear des de les Illes.

Destaquen també els organismes ubicats a l’estranger, com el Centre Català de Negocis de Mèxic, el Casal Català de Quito, Catalans UK a Londres o el Centre Bolivià Català. A més de diversos partits polítics que han mostrat el seu suport, també es compta amb l’adhesió dels principals sindicats (CCOO, UGT, Intersindical, Unió de Pagesos, etc.) i amb organismes com la CECOT, la Federació Privada d’Empresaris (FemCAT) i el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. També s’hi han sumat entitats que promouen la llengua catalana com la CAL o la Plataforma per la Llengua, associacions de veïns i entitats locals de tot tipus, col·legis professionals (de metges, politòlegs, diplomats i llicenciats en Filologia i Lletres, enginyers, infemers…) i moltes plataformes ciutadanes promotores de les consultes per la independència.

Paral·lelament, diversos ajuntaments estan aprovant mocions a favor de la manifestació. D’entre els que ja ho han fet, destaquen municipis com Alella, Sant Celoni, Taradell,  Vilassar de Dalt o Torelló. En tractar-se d’un procés més lent, però, el gruix d’aquestes adhesions es preveu que es produeixi durant la setmana vinent.

Consulteu aquí el llistat d’adherits que ja supera la xifra de 250.

Des d’Òmnium us demanem la vostra col·laboració per ajudar-nos a fer difusió de la manifestació a través de la xarxa. Cal que siguem molts els ciutadans que junts sortim al carrer per demanar respecte al poble català. Per aquest motiu, en aquest enllaç trobareu tots els materials disponibles per descarregar i els codis html necessaris per inserir-ho als vostres portals.

Podeu ajudar de moltes maneres a que cada dia més persones se sumin a la manifestació. Per exemple, posant-vos l’avatar de la manifestació als vostres perfils de Facebook o altres xarxes socials, enviant el cartell als vostres contactes, o inserint la imatge a la cantonada del vostre bloc.

Tags:

S’organitzen busos des de tots els racons del país

Tant les seus d’Òmnium al territori com altres organitzacions, entitats i ajuntaments estan organitzant autobusos per facilitar que el màxim de gent pugui assistir a la manifestació. Durant les últimes hores, s’ha habilitat l’apartat del web Busos, on a través d’un cercador cada usuari pot trobar els autobusos que surten dels municipis més propers. La cerca es pot fer o bé per municipi o bé per comarca. El llistat es va actualitzant cada hora a mesura que se sap de l’organització d’un nou autobús. D’aquesta manera, cadascú pot trobar el contacte concret per inscriure’s i altra informació complementaria.

Si sou una entitat que organitzeu un autobús i voleu incloure’l al cercador, feu-nos arribar tota la informació a busos@somunacio.cat.

Són moltes les organitzacions, entitats, persones a títol individual i mitjans de comunicació que s’han fet ressò en les darreres hores de la convocatòria de manifestació anunciada ahir per Òmnium Cultural. Pel que fa a la cobertura mediàtica, i sense cap pretensió d’exhaustivitat, us oferim a continuació l’enllaç a algunes de les informacions aparegudes als mitjans:

– Peça TN vespre de TVC (29/06): http://ves.cat/ag2s

– Intervenció de la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, al programa ‘Divendres’ de TVC (29/06): http://ves.cat/ag2r

– Informatiu migdia TVE – Catalunya (recollit per Canal UGT): http://ves.cat/ag31

– Peça amb intervenció de Jordi Porta a BTVnotícies.cat (29/06): http://ves.cat/ag3C

– Resum de la conferència de premsa ( http://ves.cat/ag3E ) i entrevista a Muriel Casals ( http://ves.cat/ag3F ) a Vilaweb TV (29/06)

– Entrevista a la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, al programa ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ (29/06): http://ves.cat/ag2q

– Entrevista a la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, a ‘La Nit a Rac1’ (29/06): http://rac1.org/a-la-carta (a les 21h, a partir del minut 21’24’’)

– Notícia Diari de Girona (30/06): http://ves.cat/ag2k

– Notícia El Periódico de Catalunya (30/06): http://ves.cat/ag2l

– Notícia El Punt / Avui (30/06): http://ves.cat/ag2p

Ens manifestem a favor del dret a decidir”

Davant de les diverses declaracions, algunes lleugerament incertes, que s’han fet públiques arran de l’anunciada manifestació d’Òmnium en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, l’entitat vol fer els següents aclariments :

1.- Òmnium Cultural ha mantingut la mateixa posició des de fa mesos. Aquest estatut no és el que volíem i ja vàrem fer pública la nostra posició a favor del que va aprovar el Parlament de Catalunya l’any 2005. I això sobretot perquè, malgrat que no exhauria la nostra voluntat de decidir lliurament el futur institucional del país, va ser aprovat pel 89% de la nostra representació parlamentària. Allò que estem defensant és el respecte a la voluntat popular expressada públicament.

2.- Després d’acceptar les actuals regles del joc democràtic i d’haver suportat les retallades al Congrés dels Diputats, l’estatut va ser refrendat pel poble de Catalunya. El que està en qüestió ara és si el Tribunal Constitucional espanyol pot retallar encara més el text ja aprovat i refrendat. Molts consideren que és posar en qüestió els mateixos principis democràtics.

3.- Catedràtics de Dret Constitucional, no precisament catalans, han remarcat que un text que ha seguit tot aquest procés no pot ser modificat pel Tribunal. En tot cas consideren que és jurídicament possible però políticament seria un disbarat. L’Estatut és a la vegada una norma jurídica i política i ja sabem que el dret públic no és una ciència exacta i que la seva interpretació depèn justament de la voluntat política.

4.- És sorprenent que davant del nostre anunci sobre la manifestació alguns ens critiquin perquè estem exercint una pressió inacceptable al Tribunal Constitucional quan aquest tribunal ha estat pressionat durant anys pels dos partits majoritaris de l’Estat coaccionant la seva composició en virtut de les seves afinitats polítiques i això no ha merescut la mateixa crítica.

5.- Considerem lògic que els dos organismes catalans que varen aprovar aquest Estatut, el Parlament i el poble a través del referèndum, siguin ara els que bàsicament hagin de fer pública la seva posició respecte al Tribunal i la seva sentència. La manifestació voldria ser l’expressió d’aquesta voluntat popular.

6.- En definitiva allò que està en qüestió són les regles del funcionament democràtic i la seva millora en la mesura que sigui més respectuosa amb la voluntat popular.

Ara ens manifestem a favor del dret a decidir, d’un dret usat democràticament i en llibertat al Parlament, a Les Corts i en referèndum.
Ara, Espanya, no pot no seguir les normes.

Anuncis