La manifestació reuneix entre 1,1 i 1,5 milions segons la Guàrdia Urbana i Òmnium Cultura | És la manifestació amb més independentistes mai realitzada | Tres intents lleus sense conseqüències d’agressió al president Montilla

La manifestació del 10 de juliol passarà a la història. Òmnium Cultural parla d’1,5 milions mentre que la Guàrdia Urbana ho rebaixa a 1,1 milions. En tot cas, i tal com ha assenyalat el mateix alcalde Hereu, ha estat “una mobilització sense precedents”. Tampoc en tenia el clam per la independència que s’ha viscut tot i que el conseller Nadal -com a portaveu del Govern- ho ha qualificat de “crits discrepants”. | – Galeria de fotos
La marea humana cívica i popular ha obligat a dissoldre la capçalera dues hores després de començar i quan tot just s’havia cobert la meitat de la marxa. Tant el president Montilla com la resta de polítics de la capçalera han escoltat sense parar crits d’independència i també xiulets.

En dissoldre’s la marxa s’han produït moments de tensió i tres intents lleus d’agressió sense conseqüències cap al president Montilla. Posteriorment s’ha refugiat al Departament de Justícia d’on ha estat evacuat quan han arribat reforços policials.

Gran senyera i polítics xiulats
Un gran senyera ha obert la marxa amb la presència dels sis presidents -Montilla, Benach, Maragall, Pujol, Rigol i Barrera- per davant de la capçalera amb el lema “Som una nació. Nosaltres decidim”. Montilla ha arribat a les sis en punt amb crits d’independència i amb una gran presència d’estelades

Entre els polítics hi ha unanimitat. “És una mostra d’indignació del poble de Catalunya” explicaven. A primera fila hi havia Artur Mas, Joan Puigcercós, Xavier Trias, Jordi Hereu, Joaquim Nadal, Gaspar Llamazares, Joan Saura, Joan Antoni Duran i Lleida, Joaquim Llena, Montserrat Tura, Mar Serna, Jordi Fàbrega (EPM), Eliseu Climent i el rector de la UB, Dídac Ramírez, entre altres. També hi havia Jordi Miralles (EUIA), José Àlvarez (UGT), Jordi Porta, Joan Carles Gallego (CCOO) i Isidre Molas (president PSC). Això sí, la classe política ha d’aguantar crits molt importants de “Polítics fora de la capçalera” i molts xiulets.

Gran mobilització
“El poble no acata” titulava Nació Digital en la seva edició especial de paper per la manifestació. I el poble ha ocupat en massa el centre de Barcelona aquesta tarda malgrat la polèmica -“ridícula”, tal i com havien admès diversos polítics”- sobre la capçalera de la manifestació.

La manifestació s’ha convertit en un clam independentista malgrat que el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ho ha titllat de “crits discrepants”. Tot plegat en un ambient familiar, distès, heterogeni i reivindicatiu a parts iguals. A banda d’un mar d’estelades -el 70% de les banderes aproximadament per un 30% de senyeres- també se n’han vist d’europees i puntualment d’altres nacions com Galícia, Euskadi, Occitània… i Holanda.

Han dominat molt clarament els crits independentistes. També pancartes curioses com les de “Bye bye Espanya”, “Espanya deixa’ns en pau”, “Tots units fem força tant se val d’on venim”, “Espanyols, guardeu-nos l’Estatut a Salamanca” o “Si no ens torneu l’Estatut us agafarem els jugadors de la Roja. Independència”.

Fins i tot hi hagut qui fa l’agost en ple mes de juliol amb la venda d’estelades, cerveses i aigües. A més, s’ha vist alguna vuvuzela -la trompeta que s’ha popularitzat al Mundial de Sud-àfrica.
Imprimir

Informa: NACIODIGITAL.CAT

Anuncis