La manifestació posa a prova els partits aquesta setmana

Dimecres i dijous, debat al Congrés espanyol · Dijous, trobada de líders catalans a Barcelona · I divendres, ple al parlament sobre la sentència · Muriel Casals diu que la marxa insta els polítics a no acatar la sentència i a fer front comú a Madrid

Els ecos de la gran manifestació de dissabte se senten avui en les reunions que cada dilluns fan les direccions dels partits. Són reunions especialment rellevants, car l’agenda d’aquesta setmana posarà a prova els partits. Dimecres i dijous, es podrà veure si el front comú de diputats catalans a Madrid reclamat per CiU, Esquerra i Iniciativa fa els primers passos al debat al congrés espanyol. Per la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, la històrica manifestació és un missatge del poble que exigeix els polítics ‘no acatar la sentència i fer front comú a Madrid’.

Divendres, a més, el parlament fa un ple dedicat exclusivament a la sentència del TC del qual s’espera que en surti una declaració unitària de tots els partits que van participar a la marxa. Hi ha previst que el dia abans, dijous, el president Montilla convoqui els caps de cada partit per a negociar aquesta declaració. I també hi ha previst que la setmana que ve Montilla es reuneixi amb Zapatero.

Els polítics han admès que la marxa grandiosa, d’una participació impressionant, amb crits continuats d’independència, marquen un abans i un després del país. Pel president de CiU, Artur Mas, ‘l’esforç fet durant trenta anys per a mirar d’encaixar dins un marc constitucional ha arribat a la fi… Ara cal treballar clarament pel dret de Catalunya de decidir el seu futur.’

Per Esquerra, en paraules del seu secretari general, Joan Ridao, és l’hora d’una ‘transició pacífica i democràtica cap a la independència’. I pel vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, d’Esquerra, la necessitat d’un estat propi és ‘de sentit comú’ i, per tant, demana un pacte nacional de tots els partits.

Per Iniciativa, cal un front comú de tots els diputats catalans en les votacions al congrés espanyol, una petició que han fet seva ERC i CiU, que han posat els diputats del PSC a Madrid en el punt de mira, perquè no tenen ‘les mans lliures’.

Ara, el PSC, tot i reconèixer el valor de la manifestació, s’ha limitat a insistir en la necessitat de refer el pacte polític amb l’estat espanyol. El conseller d’Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha dit en nom del govern català que l’executiu espanyol havia de donar una resposta ‘clara i contundent’ a la manifestació i refer ‘els ponts trencats per la sentència’.

El govern espanyol menysté la manifestació

El govern espanyol ha menystingut la manifestació i les declaracions dels partits catalans. Tot i respectar una manifestació ‘important i nombrosa’, no creu que sigui un punt d’inflexió en les relacions entre Catalunya i l’estat.

Segons fonts de la Moncloa, esmentades per algunes agències de notícies, és la publicació, vint-i-quatre hores abans de la manifestació, de la sentència del TC, que no ‘s’ha llegit amb prou calma’, i el clima pre-electoral de Catalunya que han inflamat la marxa. El PSOE, doncs, s’ha estimat més d’aprofitar la manifestació per culpar el PP de la sentència; i el PP ha replicat acusant Zapatero de ‘frivolitat per la situació’.

Anuncis