El secretari general d’ERC i portaveu republicà al Congrés, Joan Ridao, va proclamar davant de Zapatero ‘l’inici d’una autèntica transició tranquil·la i democràtica cap a la independència’, en la seva intervenció al debat de política general que se celebra al Congrés,

Minuts abans, el portaveu de CiU a Espanya, Josep Antoni Duran i Lleida, havia introduït la sentència del TC en el debat afirmant que toca refer el pacte de l’esperit de la Transició espanyola.

Ridao va advertir  al president del govern espanyol que la manifestació de dissabte ‘marca una fita’ perquè, va considerar, ‘forja una nova majoria’. ‘El catalanisme, en general, està desconnectant d’Espanya’, ha rematat. El polític republicà, a més, va dir a Zapatero que no pot acatar el que considera ‘una decisió injusta’. ‘Es l’inici d’una autèntica transició tranquil·la i democràtica cap a la independència’, va considerat Ridao, que va afegir que ‘comença una nova etapa postautonomista en la qual Catalunya serà, com ha dit el president Montilla, el que la gent vulgui’.

Precisament sobre la transició també va parlar el líder de CiU a Madrid. ‘Ara toca refer el pacte’, va reclamar Duran parafrasejant un text del seu predecessor, Miquel Roca. Duran va assegurar que ‘el Constitucional ha actuat de separador’, per tal de defensar tot seguit la urgència de trobar noves formes d’encaix de Catalunya a l’Estat. ‘No és un problema només de Catalunya, és un problema espanyol’, va subratllar. I va criticar tant el govern com el PP. ‘Volen passar de puntetes sobre la sentència’, va dir Duran, però aquí ‘ha passat i molt’, ha afegit.

Davant el creixement del sobiranisme, el líder democratacristià va considerar que ‘neixen nous temps que exigeixen també nous comportaments’. ‘Si segueixen tractant igual a Catalunya, acabarà imposant-se la idea, cada cop més estesa, de què la independència és la única solució’, va advertir. ‘No és la meva, però és cada cop la de més i més ciutadans i ciutadanes de Catalunya’, va sentenciar.

Anuncis