29.07.2010

Ahir, Catalunya va tornar a ser centre de les mirades d’arreu del món, un fet que per alguna raó comença a ser habitual a l’atrafegada vida política i social d’aquest país. En aquest cas, però, i malgrat que a Espanya ho hagin volgut interpretar d’una altra manera, la qüestió que situava Catalunya al centre de l’escena internacional no va ser cap fet relacionat amb la dialèctica Catalunya / Espanya, sinó una notícia relacionada amb la molt més antiga dialèctica entre civilització i barbàrie.

I és que ahir, per orgull dels seus ciutadans, el Parlament de Catalunya va votar a favor de l’abolició de les curses de braus proposada per la ILP Prou!, impulsada per ciutadans comuns que han fet un us exemplar d’una eina de participació que com més va més mostra el seu potencial per portar al Parlament aquells afers que, malgrat ser d’interès general, no han sigut adequadament recollits pels representants del poble al legislatiu.

Així, i com en realitat sol passar sempre, el triomf de la civilització ha anat acompanyat del triomf de la democràcia. En aquest sentit, són sorprenents les crítiques del PP i C’s contra la ILP, acusant-la de representar una ofensa a la llibertat. Prohibir els toros no afecta més a la “llibertat” dels ciutadans que prohibir l’excés de velocitat, la conducció en estat etílic o el xantatge. I s’ha fet mitjançant l’exercici de llibertat més genuí de tots els que existeixen en democràcia: la participació política. I més enllà, en aquest cas, del simple vot a un partit.

Anuncis