El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha afirmat aquest divendres que “els estrategs actuals d’ERC” han d’estudiar per què baixa l’expectativa de vot del partit si creix l’independentisme a Catalunya.

Quan se li ha preguntat per l’actual diversificació de les opcions independentistes, ha dit que “caldria analitzar amb serietat què passa en un país quan resulta que creix el sentiment, la convicció i la voluntat independentista, i, en canvi, segons les enquestes, sembla que baixa l’únic partit independentista que hi ha”.

En una entrevista a Tarragona Ràdio, Carod ha advertit també al seu partit que ara “haurà de decidir per quina ànima es decanta: per la de ser un partit nacional d’esquerres que vol la independència i que entén que els partits hi són per governar, o si vol tenir una actitud més extraparlamentària, més de manifestació i pancarta”.

Per a ell, aquesta i totes les formacions polítiques passaran en els pròxims quatre anys per una transició cap a una nova estructura, perquè avui “l’estructura de partits no respon a la voluntat de la gent. En quatre anys hi haurà sigles que avui no hi són i viceversa”.

Per això mateix, creu que també CiU haurà de decidir entre les posicions d’Artur Mas (CDC) i de Josep Antoni Duran (UDC) sobre el sobiranisme de Catalunya, que veu molt diferents.

Carod ha manifestat que, de totes maneres, no està nerviós pel futur de la voluntat independentista. Considera que és millor “pensar en els anys vinents” que no pas a curt termini per aconseguir aquest objectiu, perquè aquesta voluntat prevaldrà governi qui governi.

A més, “les independències no s’improvisen, i hi ha moltes qüestions pendents”, com la integració de Catalunya a la UE, el llegat de les lleis espanyoles, el repartiment del patrimoni de l’Estat a l’estranger, i les qüestions de defensa i seguretat nacional, a més de tenir al costat països que recolzin aquesta independència.

S’ha preguntat si la separació d’Espanya serà amistosa, i també sobre les conseqüències econòmiques que tindria: “No m’agrada preguntar-me si Catalunya serà viable econòmicament; prefereixo preguntar-me per la viabilitat econòmica d’Espanya sense Catalunya”.

“Del meu futur, ja en parlarem”

Abans de deixar la Vicepresidència del Govern i ara que no repetirà com a cap de llista d’ERC a les eleccions, Carod ha reiterat que no tindrà cap participació a la campanya de les eleccions autonòmiques, i assegura que no s’ha plantejat sortir del partit. “Del meu futur, ja en parlarem”, ha afegit.

A manera de balanç del tripartit, ha recordat que a Catalunya feia 64 anys que no hi havia cap govern de coalició, però reconeix que ha faltat “més espai per reforçar projectes comuns”.

“Farà falta que passin 20 anys per analitzar a fons el gran canvi provocat per aquest govern d’esquerres, que ha impulsat un nou Estatut que ens ha servit per veure clarament els límits d’Espanya”, segons ell.

Informa: ELDEBAT.CAT

Anuncis