L’independentisme s’aplega a Arenys de Munt

Avui s’hi celebra el I Aplec per la independència, al cap d’un any de la primera consulta

Un any després de la primera consulta sobre la independència a Arenys de Munt (vídeo), centenars de persones han assistit al primer Aplec per la independència, que se celebra avui al municipi maresmenc, per rememorar ‘l’esperit d’Arenys de Munt’. Aquella consulta, avui fa un any, va motivar posteriorment la celebració de consultes a més de quatre-cents municipis catalans.

La reivindicació i la cultura han centrat les diverses actuacions i intervencions que s’han fet a l’aplec. ‘L’objectiu és replegar tot l’independentisme català a Arenys de Munt’ ha dit Jaume Rossell, president de la comissió organitzadora de la trobada, que ha anunciat que l’aplec tindria continuïtat en els pròxims anys i que se celebraria el primer diumenge després de l’Onze de Setembre. El batlle d’Arenys de Munt, Carles Móra, ha assenyalat que ‘les consultes són una manifestació popular’ i una demostració que ‘la consciència del poble no té aturador’.

La música, l’han posada el cantautor Jaume Arnella, la cantant local Núria Inglés i la coral ‘El poble que canta’, que, acompanyada de la Cobla Ciutat de Mataró, ha interpretat peces com ‘El cant de la Senyera’ o ‘Els Segadors’. En la part més reivindicativa, hi ha hagut diverses intervencions, com la d’una representant de la comissió organitzadora de la consulta a Tarragona que es farà el 17 d’octubre.

A més d’homenatjar els milers de voluntaris del moviment de les consultes, s’ha fet un dinar per a centenars de persones al capdamunt de la riera. També s’ha inaugurat, a càrrec del doctor Moisès Broggi, el monument a la independència, obra de Jaume Rodri i de Pep Solé, que consisteix en una pedra de granit de deu tones i de quatre bigues de ferro recargolades, que es dreça al parc de Can Jalpí d’Arenys de Munt. El sentit del monument és doble: recordar les consultes sobiranistes i ser un ‘símbol de la unitat del poble català en la construcció d’un futur en llibertat’.

El ‘Compromís d’Arenys de Munt’

L’Aplec té com a punt culminant la signatura el Compromís d’Arenys de Munt (pdf). Les formacions polítiques que el signin es comprometran a proposar al nou Parlament de Catalunya que sorgeixi de les eleccions del 28-N ‘un referèndum vinculant en què tot el poble català manifesti la seva voluntat perquè Catalunya esdevingui un estat independent dins la Unió Europea’ (pdf).

Móra explica que el signaran ERC, Reagrupament i Solidaritat Catalana; que el PSC no ha respost i que EUiA no ha volgut signar-lo; que la direcció de CiU ha proposat d’introduir-hi esmenes, com la de convocar el referèndum ‘quan es pugui tenir la certesa que tindrà un resultat positiu’, però sense comprometre-s’hi per a la pròxima legislatura.

Les consultes sobiranistes, nascudes el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt, es van escampar pel Principat com una taca d’oli. Mig milió de catalans ja han pogut votar sobre la independència. ‘Arenys de Munt ha esdevingut el bressol de la independència i volem continuar essent un pol important del sobiranisme desacomplexat, que transmet il·lusió i atrau’, ha dit a VilaWeb el batlle de la vila, Carles Móra, que espera que l’aplec sigui ‘una festa de la democràcia’ molt concorreguda.

Anuncis