Milers de persones marxen pel centre de Barcelona per reclamar la independència

La tradicional manifestació de la Diada, marcada com sempre pels diferents blocs · El Fossar veu com es cremen sengles banderes espanyola i francesa · Girona va acollir també una marxa independentista molt concorreguda

Milers de persones (9.000 segons la Guàrdia Urbana i uns 30.000 segons els organitzadors) van marxar ahir pel centre de Barcelona clamant per la independència. Ho van fer en la tradicional manifestació de l’Onze de Setembre, que enguany ha estat de les més multitudinàries dels darrers anys, i com sempre també associacions i partits ho van fer separats per blocs. Amb un lleuger retard, a quarts de 6 la marxa sortí de la Plaça Urquinaona en direcció a l’Arc de Triomf. Hi van desfilar ERC, les organitzacions de l’Esquerra Independentista, les plaformes sobiranistes, Reagrupament i Solidaritat Catalana, que van acabar el recorregut també en diferents punts. La majoria ho va fer coincidir amb el concert del passeig Lluís Companys, on desenes de milers de persones van veure tocar els grups convocats per Òmnium Cultural a la Festa per la Llibertat. El bloc de l’EI va acabar al passeig del Born, on s’hi va llegir un parlament i s’hi va produir una crema de banderes espanyola i francesa, i també del rei espanyol.

Com cada any, l’EI (Maulets, Endavant, SEPC, CUP, CAJEI) obrien la marxa. Posteriorment venia el bloc amb les entitats sobiranistes, com Òmnium, amb el lema “Som una nació. Volem un Estat propi”. Darrera seu els blocs de Solidaritat Catalana (on hi va fer un breu acte de presència Joan Laporta) i de Reagrupament, amb Carretero al capdavant. Tancava la marxa ERC amb el seu president, Joan Puigcercós, encapçalant el bloc dels republicans.

Al matí l’ofrena al monument de Rafel de Casanova es va tancar per primer any sense xiulades als polítics. Això sí, l’absència d’esbroncades va venir motivada per la prohibició de la població general d’accedir-hi, impedits per les forces de seguretat. C’s i PP com ja havien anunciat no hi van participar. Al matí també va tenir lloc l’acte institucional al parc de la Ciutadella, on el president Montilla va preferir ignorar les retallades del TC a l’Estatut i la manifestació del 10-J en la seva declaració institucional.

D’altra banda a Girona, com en moltes altres localitats del Principat, hi va tenir lloc una altra marxa independentista, enguany molt concorreguda, ja que va reunir diversos milers de manifestants (5.000 ciutadans segons els organitzadors). També s’hi van formar diversos blocs, un amb PSC, ERC, ICV-EUiA i CiU, sota el lema “Som una nació, nosaltres decidim”, un amb les organitzacions de l’esquerra independentista i posteriorment Reagrupament.

Per Racó Català

Anuncis