Andorra reconeixerà la independència de Kosovë ‘en els propers mesos’

Jaume Bartumeu diu que donar-hi suport ara ‘no suposa cap aventura irredemptista’

El cap de govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, s’ha compromès a reconèixer la independència de Kosovë ‘en els propers mesos’ (àudio) durant la reunió bilateral que va fer dijous passat amb el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi. En el marc de la seva visita a Nova York per assistir a la 65a Assemblea General de Nacions Unides, Bartumeu va aprofitar per reunir-se amb Thaçi i li va assegurar que Andorra ‘no vol ser l’últim estat europeu en reconèixer Kosovë’. Bartumeu argumenta que arran la sentència (pdf) de la Cort Internacional de Justícia de Nacions Unides, donar suport a Kosovë ‘no suposa cap aventura irredemptista que no es correspongués amb la voluntat d’un poble i amb el dret internacional’.

‘La sentència ens dóna tranquil·litat’, assegura Bartumeu. Amb la resolució de Nacions Unides a les mans, Andorra assegura que en un any reconeixeran la independència de Kosovë, però abans haurà de negociar amb l’estat espanyol. ‘El nostre ministre d’Afers Exteriors es reunirà amb el seu homòleg espanyol, Miguel Àngel Moatinos, per tractar la qüestió’, ha especificat Bartumeu.

Durant la reunió bilateral, el primer ministre de Kosovë va sol·licitar al cap de govern d’Andorra que reconegui la independència del país, una petició que ja van traslladar a Bartumeu per carta el mes de juliol el mateix Thaçi i el president del país dels Balcans, Fatmir Sejdiu. El mandatari kosovar va voler saber perquè Andorra és un dels pocs països que no han reconegut la independència de Kosovë, juntament amb Espanya, fins i tot després que el Tribunal Internacional de Justícia, màxim òrgan judicial de Nacions Unides, dictaminés la legalitat de la seva declaració unilateral d’independència.

Bartumeu li va respondre que fins el moment de la resolució del Tribunal Internacional ‘la política exterior andorrana estava expectant’, ja que el país ‘ha volgut establir un principi d’equilibri en les relacions entre l’estat espanyol i França’, ha explicat. Bartumeu va argumentar davant de Thaçi que Andorra ‘estava en una situació complicada’ pel fet que França hagués reconegut immediatament Kosovë i l’estat espanyol ‘no ho volgués fer’.

Ara, després de la sentència, Bartumeu assegura que Andorra ‘vol continuar guardant aquesta relació d’equilibri’, però que si arriba el moment de prendre una decisió ‘també ho hem de fer’

Anuncis