A TOTS ELS JORDI (S)…. moltes felicitats !!!!

Avui és Sant Jordi, patró de Catalunya , dia mundial del llibre i el nostre particular “dia dels enamorats”, i els catalans ho celebrem regalant roses i llibres. Roses per a elles i llibres per a ells, o almenys així ha estat tradicionalment.

La tradició popular de regalar roses, símbol de l’amor cortès, en aquest dia, té el seu origen en la baixa edat mitjana, quan la figura històrica de Jorge de *Capadocia, *tribuno romà que va ser martiritzat i decapitat per l’Emperador *Diocleciano el 23 d’abril de l’any 303 per no voler renunciar a la seva condició de cristià, adquireix gran dimensió i popularitat en ser inclòs en la “llegenda *áurea”. La llegenda ho converteix a Sant Jordi a cavall vencedor del drac i es constitueix en l’origen de tots els contes de fades sobre princeses i dracs a Occident.

Explica la llegenda que un feroç drac mantenia atemorits als habitants d’un petit poble. Aquests, a fi d’evitar ser devorats, li proporcionaven l’aliment diari. Però, va arribar el dia en què ja no tenien més animals que oferir a la famolenca bèstia i es van veure obligats a triar, mitjançant sorteig diari entre els seus habitants, qui hauria de convertir-se en el seu menjar. Un dia aquesta sort va recaure en la princesa però, just quan era a punt de ser devorada pel drac, va aparèixer un cavaller desconegut anomenat Jorge que va lluitar amb el feroç drac i li va donar mort. De la sang abocada per la bèstia va brollar un bell roser de roses vermelles, una de les quals, va ser lliurada pel cavaller a la princesa com a prova d’amor.

I, el llibre? Això és bastant més recent. La idea original va ser d’un escriptor valencià, establert a Barcelona, Vicent Clavel Andrés, i es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926. Poc després, en 1930, es va canviar la data al 23 d’abril, per commemorar que aquest mateix dia però de l’any 1626, encara que segons diferents calendaris, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. La festa, que coincidia amb Sant Jordi, es va instaurar a Catalunya en integrar-se amb la festivitat de la *Diada.

Posteriorment, el 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d’abril dedicada a la literatura va ser declarada per la UNESCO Dia Mundial del Llibre i Els Drets d’Autor.

És per tot això que avui és un dia especial. Avui als nostres carrers, les nostres places, les nostres rambles, en qualsevol cantonada de les nostres ciutats es troben llocs de roses vermelles, segons marca la tradició, i de llibres que els enamorats, els pares, els fills, els amics es regalen mútuament. Avui és el dia en què els escriptors surten al carrer i aprofiten per presentar i vendre (és el dia de l’any que més llibres es venen, sens dubte!) els seus últims treballs amb el valor afegit de poder-te’ls portar a casa amb una personal dedicatòria estampada en la contraportada. Si, definitivament avui és un dia especial, ple de color i olor, de poesia i tradició.

Demà, quan tots els llocs hagin estat recollits i escombrades les rambles, quan la quotidianitat ho envaeixi tot de nou, la gent recordarà el dia passat quan vegin al seu company amb el llibre a la mà; quan, en arribar a casa, els rebi la intensa aroma d’una vermella rosa.

Per Blog Villazonista

Anuncis