«El TC contradiu l’ordenament internacional, que preval»

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes veu que la sentència d’avui afecta poc al futur de Catalunya com a competidor internacional, en tant que el TAS de Lausana la permet en tots els esports en què la respectiva federació mundial ho autoritzi

El vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàzquez, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN.El vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàquez, valora negativament la sentència que avui ha fet pública el Tribunal Constitucional espanyol (TC), que permet la participació internacional de les seleccions catalanes només en aquells esports en què no n’hi hagi d’espanyola. Des del seu punt de vista, “és contradictòria amb el que estableix el Tribunal Arbitral de l’Esport (TAS, en francès), que des del 2008 avala la presència internacional de les seleccions catalanes encara que n’hi hagi d’espanyoles”.

“De fet, ara ja passa que hi ha esports on s’enfronten Catalunya i Espanya, sense que passi res. Passa amb les bitlles i bowling, amb els dards, el futbol sala… Hi ha una absoluta normalitat en aquest tema”, exposa.

Des del seu punt de vista, la sentència d’avui del Constitucional “restringeix drets dels esportistes catalans, dient-los que poden competir sempre i quan no interfereixin la representativitat de l’Estat espanyol. Però és que nosaltres entenem que les federacions són entitats privades, de fet també s’entén així a nivell internacional, i TC entén que són público-privades. I això col·lideix directament en el dret a la lliure associació.”

El TAS, el màxim òrgan d’arbitratge sobre temes esportius, amb seu a Lausana (Suïssa), avala que les seleccions catalanes puguin competir internacionalment en aquells esports en què la federació mundial del respectiu esport les accepti, com seria el cas de les bitlles i bowling, els dards i el futbol sala, hi hagi o no selecció espanyola.

“Des de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes entenem que, tot i la sentència d’avui, preval la normativa superior del TAS, i continuarem actuant en aquesta línia”, conclou.

 

Nació Digital