Qui ha portat Bankia a la ruïna?

Bankia popular. La cúria de l’entitat certifica la proximitat política i familiar amb el PP, ex-ministres del PSOE i líders sindicals de Madrid

L’expresident de Bankia, Rodrigo Rato. Foto: Bankia.

El cas de Bankia que fins i tot ha escandalitzat a Brussel·les és, a més d’un escàndol econòmic, un escàndol polític. El consell d’Administració de l’entitat i, sobretot, de la seva matriu BFA està minat de noms relacionats per familia o per carnet amb el PP, i en menor mesura amb el PSOE. És l’economia de la Castellana en estat pur. Les xarxes socials han donat pistes i aquest és un catàleg de la cúpula del pitjor cas bancari de l’Estat espanyol. Un aglomerat de noms i corporacions que aproximen el PP als resorts del poder d’aquest grup financer ara rescatat per l’administració de l’Estat.

Claudio Aguirre Pemán. És el cosí de la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. És conseller de Caixa Madrid, responsable a Espanya i Portugal de Merrill Lynch, del The Chase Manhattan Bank i membre del consell Goldman Sachs Investment Banking.La seva biografia oficial del Bankia es vanta d’haver “participat en diverses privatitzacions i ofertes públiques d’adquisició”.

Rodrigo Rato, president del Consell d’Administració de l’entitat, ex ministre del PP d’Economia durant els governs de José Maria Aznar.

Ángel Acebes. Creador de l’enigmàtica expressió “Existen dos línias de investigación” durant els atemptats de l’11M quan era ministre de l’Interior amb José Maria Aznar de president espanyol. Vocal extern de la matriu del Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia i president de la comissió d’auditoria.

Juan Chozas Pedreño . Nomenat director de Recursos Humans de Bankia . Fou secretari general d’Ocupació i Relacions Laborals durant els governs de José Maria Aznar.

Jesús Pedroche Nieto . Advocat. Vocal Banc Financer i d’estalvis del Grup Bankia (BFA). Va ser senador del PP i president de l’Assemblea de Madrid i conseller del govern d’Esperanza Aguirre.

Santiago Alarcó Canosa . Conseller de Deoleo en representació de la “Sociedad de Promoción y Participación Empresarial Caja Madrid”. Alarcó com a germà d’Àngeles Alarcó , ex-dona de Rodrigo Rato, és l’ex-cunyat de lex-president de Bankia. Ángeles és presidenta de Paradores i ex-directora de Turisme dels governs d’Esperanza Aguirre.

Ricardo Romero de Tejada. Com Pedroche era vocal del Banco Financiero y de Ahorros (BFA) del Grupo Bankia. Va cobrar només en deites 116.000 euros l’any 2011. Fouconseller de Caja Rioja i secretari general del PP a la Comunidad de Madrid, a més, ex-alcalde de Majadahonda pel PP.

Mayte Jiménez. Nomenada consellera de Caja Madrid Pensiones, empresa participada por Bankia, el 9 de junio de 2009. La casualitat vol que sigui l’esposa de Salvador Victoria, conseller de Benestar Social del govern d’Esperanza Aguirre.

Mercedes de la Merced. Eurodiputada i extinent d’alcalde a l’Ajuntament de Madrid. Històrica militant del PP que pertany a l’anomenat clan de “Els Genovesos”. Va començar la seva activitat política quan José Maria Aznar era president de Castilla i Lleó. Formava part de la comissió de control de l’entitat com a representant de les corporacions municipals. També era vocal Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia. Com exemple, l’exercici 2011 va cobrar 319.000 euros com a retribució per aquesta feina.

Estanislao Rodríguez- Ponga. Home de màxima confiança de Rodrigo Rato, fou el seu secretari d’Estat d’Hisenda quan aquest era ministre. També exercicia de vocal de la matriu de bankia Banco Financiero y de Ahorros del Grupo Bankia per 355.000 euros l’any.

Antonio Tirado. L’exalcalde de Castelló pel PP era membre del consell d’administració de Bankia, per les seves funcions va cobrar 227.000 euros al llarg de 2011.

Nació Digital