Tuf de podrit a l’alt tribunal espanyol

Carlos Dívar, el jutge més suprem, al•lega matèria reservada per a les seves estades de luxe, el mateix dia que anuncia més transparència en aquest tipus de qüestions

Aquest cop no ha estat la ignorància del Jutge, que va comparar el català el mandinga, ni el seu cinisme amb els que surten de l’armari. Sinó per la, suposada, malversació de fons públics d’algú que representa la justícia. Només són 20 viatges de llargs caps de setmana, de fins a sis dies, a un luxós hotel de Puerto Banús  per import d’uns 13.000 euros, que incloïen trasllats en primera en l’AVE, lloguer de cotxes de luxe, estades  amb àpats al restaurant de la piscina i a l’habitació, i les begudes al bar de la piscina, al bar de l’hotel i les del minibar, i també dinars i sopars per a dues persones en diferents restaurants de Marbella. Tot plegat, suposadament, pagat amb diner públic.

Fa uns dies es va conèixer  la denúncia presentada davant el fiscal general de l’Estat pel vocal del Consell General del Poder Judicial José Manuel Gómez Benítez contra el seu president, Carlos Dívar, que ho és també del Tribunal Suprem, per un presumpte delicte de malversació de cabals públics. La denúncia, però ha tingut un escàs recorregut. Amb una rapidesa inusual i desconeguda en la Justícia, el tinent fiscal del Tribunal Suprem, que també presideix Dívar, va procedir a arxivar el cas per entendre que les actuacions «no tenen rellevància penal» i ho justifica en la dificultat d’establir límits entre viatge oficial i viatge privat, que, si de cas, va reconèixer, no deixa de generar «algun dubte» sobre la consideració dels viatges i les despeses carregades al Consell. Una majoria dels vocals va considerar suficients les explicacions que va donar sobre els seus viatges, i només cinc membres, classificats en el sector progressista, van demanar la seva dimissió.

El cas, tot i arxivat per la Fiscalia, debilita la credibilitat d’aquest òrgan judicial, deixa al descobert les intrigues, desavinences i les diferencies  polítiques i personals, i posa  en relleu les llacunes en el control dels comptes del poder judicial. A més, el cas ha fet que la divisió es traslladi fora del propi organisme, i que el president de l’Associació d’Advocats Demòcrates Europeus presenti  una denúncia davant el Tribunal de Comptes perquè considera que “hi ha responsabilitats penals” i  també ha fet que continuïn  les exigències de dimissió de Dívar a la pàgina web http://www.change.org, que a primera a primera hora d’ahir ja fregava els 13.000 peticionaris.